Tot mai mulți turiști își planifică vacanțele pe internet. Numărul rezervărilor online a crescut

0
Publicat:

Numărul de nopți petrecute de către turiști în spațiile de cazare închiriate în UE prin intermediul platformelor de închiriere online a crescut cu 15,8%, ajungând la 153 de milioane comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, potrivit datelor comunicate de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

colaj foto femeie pe telefon la cafenea, cu cardul de debit în mână
Tot mai mulți turiști își planifică vacanțele pe internet. Numărul rezervărilor online a crescut

Potrivit statisticilor Eurostat, cele mai populare platforme de turism au fost Airbnb, Booking, Expedia și Tripadvisor.

Astfel, platformele de turism continuă să depăşească nivelul anterior pandemiei şi să stabilească noi valori lunare record: în aprilie, 46,7 milioane de nopţi au fost petrecute de turişti în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, o creştere de 19,5% comparativ cu aprilie 2022. În mai au fost 47,6 milioane de nopţi (o expansiune de 22,6%), iar în iunie 58,7 milioane de nopţi (un avans de 8,4%).

În primul semestru din 2023, oaspeţii au petrecut aproximativ 237 milioane de nopţi în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor online. Este o creştere semnificativă comparativ cu 2022 (199 milioane de nopţi, o expansiune de 18,8%), mult peste nivelul de dinaintea pandemiei (193 milioane de nopţi în 2019, o creştere de 22,6%).

Deşi destinaţiile tradiţionale de vacanţă din zonele costiere rămân populare pe parcursul întregului an, alte regiuni cu un caracter sezonier mai pronunţat apar în top 20 în timpul lunilor de iarnă din 2023. Cele mai populare regiuni rezervate prin intermediul platformelor online în primul trimestru din 2023 au fost Rhône-Alpes în Franţa (5,2 milioane de nopţi) şi regiunile spaniole Canare (cinci milioane de nopţi) şi Andaluzia (4,3 milioane de nopţi). Regiunile dependente de turismul de iarnă, cum ar fi Tirol în Austria (1,9 milioane de nopţi), au de asemenea o poziţie ridicată în top.

Franţa şi Spania au fiecare câte cinci regiuni în top 20 cele mai populare regiuni din Europa, Italia şi Portugalia au câte trei, Austria două, iar Polonia şi Ungaria au fiecare câte una.

Turismul ajunge la nivelurile de dinaintea pandemiei

Conform Barometrului Organizației Mondiale a Turismului, turismul internațional a recuperat 84% din nivelurile pre-pandemice în perioada ianuarie-iulie 2023, după un al doilea trimestru puternic și după prima parte a sezonului de vară din emisfera nordică. Numărul turiștilor internaționali a atins 85% din nivelurile anterioare pandemiei în trimestrul al doilea 2023 și un procent de 90% în iulie 2023. Se estimează că 700 de milioane de turiști au călătorit în străinătate între ianuarie și iulie 2023, cu aproximativ 43% mai mulți decât în aceleași luni din 2022, deși cu 16% mai puțini decât în 2019.

Peisajul turistic devine din ce în ce mai complicat și mai aglomerat. Un studiu prezentat săptămâna trecută cu ocazia Zilei Internaționale a Turismului arată că 66% dintre turiști preferă să călătorească în țări care le oferă un grad de familiaritate, în timp ce 67% tind să călătorească spre destinații pe care le-au vizitat anterior sau despre care au auzit prin intermediul familiei și al prietenilor. Acest lucru este în concordanță cu studiile anterioare, care au constatat că 80% dintre turiști vizitează doar 10% din destinațiile turistice din lume, ceea ce duce la aglomerarea locurilor populare.

Specialiștii din industrie văd totuși o evoluție anul viitor în zona „bleisure”, termen venit de la asocierea cuvintelor englezești „business” și „pleasure”- afaceri și agrement, respectiv persoane care călătoresc în interes de afaceri și folosesc această oportunitate pentru a face și ceva turism. De asemenea, turismul gastronomic va exploda, călătorii căutând și experiențe culinare, pe lângă vizitarea obiectivelor turistice. O altă tendință este turismul sustenabil și revenirea vacanțelor cu trenul.

Observăm, de asemenea, o utilizare tot mai mare a inteligenței artificiale, care face rezervări automate, dar e folosită și pentru interacțiunea cu potențialii clienți. Pentru investitori, creșterea turismului este o veste bună. Până în prezent, indicele Dow Jones Travel & Tourism (DJUSTT) a crescut cu peste 55%, iar acțiunile celor mai mari companii de rezervări online înregistrează câștiguri importante în acest an - AirBNB crescând cu 62%, Booking.com cu 51% și Expedia cu 18%”, spune Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite