Topul distribuitorilor de energie electrică, în funcţie de timpul de întrerupere neplanificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sectorul distribuţiei energiei electrice, indicatorul principal avut în vedere pentru măsurarea performanţei operatorilor de distribuţie şi a calităţii serviciului este indicele SAIDI – System Average Interruption Duration Index. Acesta reprezintă durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client, pe durata unui an.

În urmă cu 8-10 ani, media naţională a SAIDI (media valorilor pe toate cele 8 regiuni de distribuţie) era de peste 600 de minute.

Acele mai recente date publicate de către ANRE, pentru anul 2017, arată că media naţională a fost de 283,92 minute, în uşoară scădere faţă de 290 de minute în anul 2016.

În ordine, operatorii de distribuţie au avut următoarele evoluţii. Tabelul este ordonat după cele mai bune performanţe din 2017.

tabel intreruperi

Deşi evoluţia SAIDI arată clar o îmbunătăţire semnificativă a timpilor de întreruperi neplanificate, în special în regiunile Muntenia Sud şi Dobrogea, unde timpii medii de întrerupere sunt sub 200 de minute, este la fel de clar că sunt necesare în continuare îmbunătăţiri. 

Doar regiunea Muntenia Sud – cu SAIDI de 145 de minute, se apropie de performanţele altor ţări din Europa Centrală.

Pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, sunt în continuare necesare investiţii susţinute pe termen mediu în digitalizarea reţelelor electrice, după modelul statelor dezvoltate din Europa.

Aceste au ajuns la performanţe superioare în privinţa continuităţii în alimentare în special ca urmare a  automatizării şi digitalizării echipamentelor electrice şi a creşterii gradului de ”inteligenţă” a reţelelor electrice, prin contoare inteligente – aşa–numitele smart meter, care permit detectarea mult mai rapidă a defectelor în reţelele de joasă tensiune.

Investiţiile în digitalizare vor permite ca serviciul de distribuţie de energie electrică să continue să se îmbunătăţească la fel ca în ultimii ani.

Este la fel de adevărat că în statele dezvoltate din Europa şi cadrul de reglementare susţine investiţiile operatorilor şi, în plus, conţine instrumente de ”premiere” a celor care îmbunătăţesc calitatea serviciilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite