Topul băncilor din România. Ce schimbări s-au produs, anul trecut, în sectorul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumul capitalului social aferent sectorului bancar românesc era, în ultima zi din 2015, cu 8,6% mai mic faţă de anul precedent FOTO: Guliver / Getty Images
Volumul capitalului social aferent sectorului bancar românesc era, în ultima zi din 2015, cu 8,6% mai mic faţă de anul precedent FOTO: Guliver / Getty Images

Mişcările de pe piaţa bancară din România nu au adus, anul trecut, schimbări pe podiumul instituţiilor de credit, însă Banca Transilvania, ocupanta locului al treilea în sistem, s-a apropiat semnificativ de BRD, situată pe locul doi, după preluarea Volksbank. BCR conduce în continuare detaşat în topul băncilor.

Evoluţiile structurale din sistemul bancar au purtat anul trecut amprenta unor operaţiuni de fuziune şi vânzări de portofolii sau pachete de acţiuni, fapt care a contribuit la consolidarea pieţei bancare locale, se arată în raportul anual al Băncii Naţionale a României (BNR).

În aprilie 2015, Banca Transilvania a semnat tranzacţia de preluare a Volksbank România, iar finalizarea fuziunii prin absorbţie a avut loc la finalul anului. Totodată, la sfârşitul lunii octombrie, s-a mai încheiat o fuziune prin absorbţie, dar între OTP Bank România şi Banca Millennium.

De asemenea, au avut loc şi modificări la nivelul acţionariatelor instituţiilor de credit, cum a fost cazul UniCredit Ţiriac Bank, unde acţionarul majoritar, grupul italian UniCredit, şi-a consolidat poziţia prin achiziţia unui pachet important de acţiuni. Mai exact, Ţiriac Holdings Ltd., controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac, şi-a vândut ultimele 45% din acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank către UniCredit Bank Austria AG. În urma tranzacţiei, banca şi-a schimbat denumirea în UniCredit Bank.

O altă schimbare în structura sistemului bancar românesc a constat în încetarea activităţii sucursalelor Montepio Credito-Instituicao Financeira de Credito Portugalia, în august, şi The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, în luna octombrie.

În consecinţă, numărul instituţiilor de credit s-a diminuat cu patru faţă de sfârşitul anului 2014 şi a ajuns la 36, din care 29 de instituţii de credit, persoane juridice române (inclusiv o organizaţie cooperatistă de credit), şi şapte sucursale ale instituţiilor de credit persoane juridice străine.

Până la 30 mai 2016, 653 de instituţii străine au notificat BNR intenţia de a desfăşura activitate bancară în mod direct pe teritoriul României, respectiv: 284 de instituţii bancare, 5 instituţii financiare nebancare, 85 de instituţii emitente de monedă electronică şi 279 de instituţii de plată.

Citiţi mai mult despre acest subiect pe Adevărul Financiar.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite