Terenurile de golf aduc bani dacă sunt bine amplasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o investiţie de două milioane de euro, terenul de golf poate aduce banii înapoi în buzunarul afaceriştilor în mai puţin de zece ani. Acest tip de afacere devine interesant mai ales pe fondul

Cu o investiţie de două milioane de euro, terenul de golf poate aduce banii înapoi în buzunarul afaceriştilor în mai puţin de zece ani. Acest tip de afacere devine interesant mai ales pe fondul creşterii constante a numărului de persoane pasionate de acest sport.
Golful este un sport relativ nou în România, dacă ţinem cont că Federaţia Română de Golf s-a înfiinţat după anul 2000. Dacă până de curând nu aveam terenuri de fotbal la nivel european, nimeni nu-şi punea problema că nu există terenuri de golf respectabile. Iată că mentalitatea s-a schimbat, iar România a început să atragă atenţia firmelor care amenajează terenuri de golf. Nic Davies este un inginer englez, angajat al firmei Vertaria, care a venit în România pentru a amenaja terenuri de golf. Faptul că la noi nu sunt jucători profesionişti de golf, în timp ce în Europa sunt vreo 9.000 nu pare să conteze.
Amenajarea unui teren de golf în România poate costa două milioane de euro. La acesta se mai adaugă şi costul terenului, în funcţie de zonă - la nord, la sud de Bucureşti, în apropiere de DN1 sau DN2. Preţul unui metru pătrat poate varia de la 2 la 20 de euro.
"Dar nu este rentabil din punct de vedere economic să cheltuieşti 20 de euro pe metru pătrat de teren de golf care poate avea o suprafaţă de 60 de hectare. Pe această suprafaţă poţi construi un teren de golf la standarde internaţionale", spune Davies. Potrivit acestuia, investiţia poate fi chiar mai mare în cazul în care terenul include şi lacuri artificiale, păduri sau să aibă în apropiere case. Se poate ajunge la cinci milioane de euro pentru amenajarea terenului de golf.
"În Bulgaria sunt terenuri de golf de cinci milioane de euro, în special pentru că sunt recunoscute de către jucători internaţionali", povesteşte englezul.
Investiţia, spune el, se recuperează în 7-10 ani sau chiar mai puţin dacă terenul se află în apropierea Bucureştiului şi are acces la şoselele principale.
Pe de altă parte, pe lângă terenurile de golf se mai dezvoltă şi alte industrii.
"Dacă ai un teren de golf, poţi conduce o afacere ca în domeniul hotelier, de exemplu. Ai nevoie de un restaurant bun, de o sală de conferinţe şi trebuie să atragi oamenii acolo chiar şi iarna, când nu se joacă golf", consideră Davies. Accesul către teren este foarte important, subliniază el, o astfel de afacere nefiind pretabilă pentru o zonă din centrul unui oraş.
"Oamenii trebuie să ajungă acolo uşor, fie că este vineri seară sau sâmbătă dimineaţă. Un bun exemplu ar fi Turcia sau Spania, unde terenurile de golf sunt vizibile de la drumurile principale. Motivul este că lumea trebuie să ştie unde te afli", a mai adăugat el.
Golful este "religia" noastră
Jucătorii de golf văd în acest sport un motiv de specializare. Publicul-ţintă pentru o astfel de afacere se situează în segmentul de vârstă 28-33 de ani sau chiar peste. Este foarte bun pentru afaceri şi relaţii, spun experţii.
"Poţi cunoaşte oameni care au aceeaşi poziţie sau funcţie. Oamenii care în general joacă golf sunt ambiţioşi. Din clasa de mijloc, din domeniul bancar sau al asigurărilor. Aceşti oameni înţeleg că golful este bun pentru afaceri, este bun pentru carieră", explică omul de afaceri.
În acest moment, compania pentru care lucrează Davies are în derulare proiectul "Silver Mountain", de lângă Braşov, al unui om de afaceri român. Acesta va fi finisat în anul 2009.
În Marea Britanie, spune Davies, există cam 2.500 de terenuri de golf, de unde pasionaţii pot alege. Pentru terenurile scumpe se plăteşte echivalentul a 150-200 de euro pentru un tur de golf, pentru cele mai ieftine, de la 20 la 40 de euro pe tur.
"Dacă ar fi să compari cu cât plăteşti la un teren de golf din Bucureşti adică 20-25 de euro pe oră, de persoană, iar un joc de golf durează 3-4 ore , ieşi cu mult mai ieftin ca în Marea Britanie. Sunt locuri în Scoţia sau Irlanda de Nord unde dai 15 euro pentru un tur", a conchis englezul.

Start-up
* amenajarea necesită o investiţie de circa două milioane de euro, fără teren
* perioada de recuperare a sumei este de 7-10 ani sau chiar mai puţin, în funcţie de locul unde este amplasat
* se adresează oamenilor de afaceri de 28-33 de ani
* funcţionează cel mai bine dacă este amplasat în imediata vecinătate a unor drumuri mari

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite