Terenul cel mai scump din provincie, în Constanta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulevardul Mamaia din oraşul Constanţa este zona din provincie cu cele mai scumpe terenuri. Parcele pe care să nu existe imobile sunt însă aproape de negăsit pe piaţă. Iar atunci când

Bulevardul Mamaia din oraşul Constanţa este zona din provincie cu cele mai scumpe terenuri. Parcele pe care să nu existe imobile sunt însă aproape de negăsit pe piaţă.

Iar atunci când un proprietar se gândeşte să vândă un astfel de teren, preţurile cerute sunt pe măsură, putând atinge chiar şi nivelul de 2.500 de euro pentru un metru pătrat. Pe de altă parte, Târgu Mureş este oraşul de peste 100.000 de locuitori cu cel mai ieftin teren intravilan. Preţul maxim al metrului pătrat în zona semicentrală nu depăşeşte 100 de euro.


Investiţia într-un teren pe malul mării, în Constanţa, este rentabilă, în ciuda preţului piperat. Specialiştii imobiliari motivează această afirmaţie prin prisma faptului că procentul de ocupare a terenului şi regimul de înălţime au dimensiuni generoase.

"Terenurile de pe Bulevardul Mamaia sunt o raritate, spaţiul este foarte limitat. Suprafeţele existente nu depăşesc 300 de metri pătraţi. Investiţia este totuşi rentabilă, pentru că se pot obţine procente de ocupare a terenului între 50% şi 80%. Un alt aspect important este că regimul de înălţime este reglementat prin prevederile de urbanism la minimum patru etaje.


Aceste două aspecte fac investiţia rentabilă, chiar dacă cheltuiala iniţială cu terenul este mare", explică Leonard Budeşcan, director al agenţiei imobiliare constănţene Euroclas Imobiliare.

Târgu Mureş, teren ieftin şi căutat de marii jucători

Cel mai ieftin teren intravilan într-o zonă semicentrală se poate găsi în Târgu Mureş. Aici, în cartiere precum Unirii sau Libertăţii, terenuri cu suprafeţe cuprinse între 600 şi 4.000 de metri pătraţi se pot achiziţiona contra unei sume ce variază între 50 şi 100 de euro.

"Terenurile care au un preţ de 100 de euro pe metrul pătrat sunt mai aproape de zona centrală, iar cele de 50 de euro pe metrul pătrat mai aproape de periferie", punctează Octavian Ispas, director al agenţiei imobiliare locale Euroimobil. Potenţialul zonei a fost sesizat şi de marii jucători pe piaţa imobiliară.

De pildă, dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers, parte a Europe Israel Group, a achiziţionat recent un teren de 31.000 de metri pătraţi în apropiere de centrul oraşului.


Compania va construi aici un centru comercial şi de divertisment. Valoarea proiectului este estimată la aproximativ 75 milioane de euro. Lucrările de construcţie ar putea începe spre sfârşitul anului 2008, iar termenul de finalizare este stabilit pentru 2010, potrivit unui comunicat al companiei. Centrul comercial va avea o suprafaţă închiriabilă de 32.000 de metri pătraţi, dintre care 2.600 de metri pătraţi pentru birouri şi 1.000 de locuri de parcare.

Complexul va fi construit lângă drumul principal care leagă Târgu Mureş de Cluj-Napoca şi Alba Iulia. Achiziţia reprezintă a şaptea investiţie a Plaza Centers în România, de la lansarea primului proiect în noiembrie 2006.
10 eurocenţi pentru un metru pătrat în extravilanul Constanţei

Cel mai important proiect al companiei este Casa Radio, iar celelalte investiţii în România sunt localizate în Slatina, Iaşi, Timişoara şi Miercurea-Ciuc. În total, Plaza Centers dezvoltă în prezent pe piaţa locală proiecte de construcţie a unor spaţii de retail şi de petrecere a timpului liber cu o suprafaţă de peste 750.000 de metri pătraţi, care urmează să fie finalizate în perioada 2008-2012. În jurul Constanţei se găsesc şi cele mai ieftine terenuri situate în extravilan.


Preţul metrului pătrat este aici de 10 eurocenţi, dar se vând doar suprafeţe mari, de la câteva hectare în sus. Aceleaşi condiţii sunt puse şi de vânzătorii de parcele extravilane situate în Timişoara sau Arad, unde preţul pe metrul pătrat este de 20, respectiv de 50 eurocenţi. Limita superioară a preţurilor pentru metrul pătrat de teren în extravilan este 250 de euro în Constanţa. Şi Ploieştiul este scump pe acest segment, cu 150 de euro metrul pătrat.


Preţuri de 100 de euro mai cer proprietarii de terenuri din jurul oraşelor Arad, Baia Mare, Cluj sau Piatra Neamţ. Trăsătura comună a acestor terenuri extravilane scumpe este apropierea de căile principale de acces în oraşele respective, ceea ce le ridică valoarea de exploatare în ochii dezvoltatorilor imobiliari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite