Teodorovici: România s-a împrumutat săptămâna trecută la dobânzi foarte avantajoase, este ca un calificativ de bună purtare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodorovici a spus că bugetul pe anul viitor al României va fi coroborat cu nevoile de dezvoltare ale României, iar anul 2016 va fi unul al relansării
Teodorovici a spus că bugetul pe anul viitor al României va fi coroborat cu nevoile de dezvoltare ale României, iar anul 2016 va fi unul al relansării

România s-a împrumutat două miliarde de euro săptămâni trecută la dobânzi foarte avantajoase, în condiţiile în care era o suprasubscriere de şase miliarde de euro, ceea ce echivalează cu un calificativ de bună purtare, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, care a subliniat că doreşte stimularea producţiei şi a exporturilor în afara Uniunii Europene.

"România s-a împrumutat săptămâna trecută în condiţii foarte avantajoase, ceea ce echivalează  cu un calificativ de bună purtare. România s-a împrumutat două miliarde de euro, era suprasubscriere de şase miliarde de euro. Sunt unii care spun că trebuie să fim atenţi că urmează cine ştie ce catastrofă în Grecia, în China. Vreau să nu mai ascultăm, să ne gândim mai întâi la noi. Ca să ai bani în buget, trebuie să ai o piaţă puternică", a afirmat Teodorovici la Topul Naţional al Firmelor Private din România.

Oficialul a afirmat că Ministerul Finanţelor lucrează la bugetul pe anul 2016, ”care trebuie să fie un buget real, coroborat cu nevoile pe care România le are”. El a mai precizat că anul 2016 ”va fi un an al relansării”.

Teodorovici a mai spus că Guvernul va adopta astăzi cele patru legi ale achiziţiilor publice, care vor implementa directivele europene privind acest domeniu, şi care prevăd împărţirea pe loturi mici a lucrărilor statului, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii să poată participa.

Oficialul a mai arătat că la Finanţe se lucrează pentru  realizarea Băncii de Dezvoltare, care, pe lângă mediul privat, va finanţa şi proiecte din Educaţie, Sănătate şi Infrastructură printr-o serie de instrumente specifice.

”Vreau să stimulăm producţia, producţia pentru export şi exporturile în afara Uniunii Europene, vreau să fim tot mai puţin dependenţi de UE”, a punctat oficialul.

Concomitent, Cozmin Marinescu - consilier pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohannis, a cerut reducerea birocraţiei. ”Un mediu de afaceri performant este un indiciu al prosperităţii. Atunci când cei care au parghiile intervin, aceştia trebuie să intervină nediscriminatoriu. Ştim din studii că doar 20% dintre dumneavoastră credeţi că mediul de afaceri este stimulativ. Îmbunătăţirea calităţii instituţionale necesită reducerea birocraţiei”, a arătat el.

Ce vor afaceriştii

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi MIjlocii din România (CNIPMMR) a transmis autorităţilor patru solicitări privind impozitul pe sediul social, planurile de risc, constituirea unei bănci pentru microîntreprinderi şi Institutul de Comerţ Exterior.

”Am dori să se revadă impozitul pentru sedii de microîntreprinderi, care vor creşte din 2016 de 20-30 de ori. Pentru microîntreprinderile de supravieţuire, care 85% din total, va fi o problemă. La fel şi cu planurile de risc, acestea costă 350 de euro, iar în Bucureşti se ajunge la 1.000 de euro. De asemenea, dorim o bancă pentru IMM-uri. Germania are o astfel de bancă de 50 de ani şi aţi văzut unde au ajuns. La fel, în ultimii ani şi Franţa şi Marea Britanie au înfiinţat astfel de bănci. Nu în ultimul rând, Institutul de Comerţ Exterior, întâmpinăm mari probleme cu misiunile diplomatice din străinătate. O astfel de misiune în Australia şi Noua Zeelandă a fost amânată de şase ori până acum”, a arătat Nicolescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite