Teodorovici critică instabilitatea politică: „Hai să vedem ce putem face ca rating-ul să crească. Poate ar fi o temă de camp... de discuţie publică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici atrage atenţia că agenţia de rating Standard&Poor’s a criticat instabilitatea politică din România şi spune că, în loc să vorbim despre retrogradarea rating-ului ţării, putem vorbi despre ce putem face ca rating-ul să crească, vorbind despre acest lucru ca o „temă de camp... de discuţie publică”.

Întrebat dacă Ordonanţa de urgenţă 114 este motivul pentru care ar putea să fie retrogradat ratingul de ţară al România, Teodorovici a răspuns: „Nu, nu are nicio legătură. Dacă vă uitaţi în raportul agenţiei, ei aduc în discuţie posibile efecte ale ordonanţei, dar nu spun că ordonanţa duce la scăderea ratingului de ţară”.

Teodorovici a spus că, pe lângă scrisoarea trimisă agenţie de rating, a avut şi o discuţie personală cu cei din agenţie. „O să mai am câteva discuţii în următoarele zile pentru a aduce toate argumentele pentru ca dânşii să înţeleagă foarte clar care este situaţia din România şi ei să ia o decizie în acest sens”, a mai precizat el.

Cu privire la efectele negative ale retrogradării ratingului de ţară, Teodorovici a spus că „nu se va ajunge până acolo”.

Putem vorbi despre ce înseamnă să crească ratingul de ţară. Poate ar fi o temă de camp... de discuţie publică. Hai să vedem ce putem face pentru ca rating-ul României să crească”, a declarat ministrul Finanţelor.

Întrebat cum se poate face acest lucru, el a răspuns: „Uitaţi-vă ce spune acolo în acest raport, inclusiv partea de instabilitate politică. Fel de fel de măsuri care se aprobă, care mai de care mai...”.

Vizavi de neaprobarea bugetului, Teodorovici s-a plâns de efectele negative. „Ştim cu toţii care sunt efectele negative, inclusiv ieşirea noastră în piaţa internaţională. Reprezintă un impediment lipsa bugetului. Practic, nu mă pot împrumuta în piaţa externă până nu am un buget sau eventual costurile pot să crească”, a precizat ministrul.

Taxa bancară, modificată                                                                                                

Ministrul Finanţelor a explicat cum va fi modificată taxa bancară. El a spus că taxa va fi calculată semestrial şi plătită anual. De asemenea, vor fi mai multe categorii de active exceptate. „Am dat câteva exemple: titluri de stat, împrumuturi pentru UAT, programele guvernamentale şi în special la ce ţin foarte mult partea de împrumuturi pentru economie, persoane fizice, persoane juridice”, a declarat Teodorovici.

El a spus că acestea sunt câteva din elementele din discuţia pe care a avut-o cu băncile săptămâna trecută. „Discuţia continuă pentru cu un grup comun cu cei de la ARB, pentru a vedea exact forma finală, cum rămâne ea şi cum se va găsi în textul final”, a mai spus ministrul Finanţelor.

România nu va fi sancţionată din cauza deficitului

Ministrul Finanţelor a mai spus că România nu a depăşit ţinta de deficit de 3% şi că ministerul Finanţelor nu a cosmetizat datele.

CE susţine că aţi cosmetizat datele pentru a avea deficit sub 3%

„Erau declaraţii în presă că Ministerul de Finanţe ar fi furat, ar fi măsluit aceste date, Comisia Europeană a confirmat că nici vorbă. N-a spus comisia aşa ceva, este în mintea unei persoane bolnave care spune acest lucru. Ce spune CE este că deficitul pe 2018 este cel spus de noi, 2,88%. Ce spune CE în raport este acel deficit pe ESA, care se termină calculele la final de prim trimestru. În aprilie vom avea raportul CE şi pe deficitul ESA. Va fi exact cum am spus noi”, a declarat Teodorovici.

Întrebat dacă să ne aşteptăm la o procedură de sancţionare a României, în aprilie, ministrul Finanţelor a spus că „nu, sigur nu”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite