Tender caută aur şi metale grele în Senegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Prospecţiuni, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, va explora perimetre de aur, metale grele şi rare în ţara din vestul Africii.

Omul de afaceri Ovidiu Tender, cu o avere estimată de „Forbes România" la 220 de milioane de euro, îşi extinde businessul în vestul Africii: de la exploatări miniere şi agricultură până la transport aerian. Compania Prospecţiuni, controlată de omul de afaceri, a obţinut de la guvernul senegalez dreptul de a pros­pecta mai multe perimetre de resurse minerale, printre care aur, metale grele şi metale rare. „Am câştigat şapte permise pentru explorare şi exploatare, din care patru pe fosfaţi, iar celelalte pe metale grele, aur, cupru şi metale rare, toate în Senegal. În ianuarie 2012 vom începe prospectarea la perimetrele de fosfaţi şi aur", a declarat Tender.

Mai mult, compania Pros­pecţiuni a semnat săptămâna trecută un memorandum cu Petrosen, compania naţională de petrol din Senegal, pentru înfiinţarea unei societăţi mixte, denumită Petro-Prospect. „Scopul companiei mixte este prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze, atât pentru companii de stat, cât şi pentru companii private din Africa", a explicat omul de afaceri. Compania va presta servicii atât în Senegal, cât şi în alte state africane. Tender va angaja până în martie aproximativ 300 de senegalezi pentru activitatea din această ţară. 

Prospecţiuni a mai încheiat în urmă cu o săptămână cu Ministerul Resurselor din Guineea Bissau un memorandum pentru investigarea geologică a suprafeţei întregii ţări, respectiv peste 40.000 de kilometri pătraţi. „Guineea Bissau vrea să ştie ce resurse are, dar nu are banii necesari. Finanţarea operaţiunii va fi făcută prin credit furnizor, iar investiţia poate ajunge la câteva zeci de milioane de euro", a afirmat Tender.

Investiţii în agricultura africană

Omul de afaceri Ovidiu Tender mizează şi pe investiţii în agricultură în ţările din vestul Africii. Intenţionează să ia în concesiune un milion de hectare pe care să cultive planta tehnică jatropha (arborele de petrol), din ale cărei seminţe presate la rece se poate obţine biocarburant. Activitatea de agricultură din Africa de Vest va viza şi produsele tradiţionale. Potrivit lui Tender, investiţia pe hectar va fi de 500 de dolari pentru înfiinţarea culturilor, iar veniturile sunt estimate la 1.000 de dolari pe hectar. Tender intenţionează să încheie un joint-venture cu societatea aeriană de stat din Insulele Capului Verde, TACV, în baza căruia să opereze cu flota proprie. Omul de afaceri este acţionar majoritar al companiei aviatice Jetran Air, care are o flotă de şapte aeronave.

Delegaţie în Africa

Oficiali ai Tender Grup şi reprezentanţi ai EximBank şi ai Agenţiei Naţionale de Import-Export a României au fost în perioada 19-29 noiembrie într-o vizită de afaceri în Senegal, Republica Guineea, Guineea Bissau şi Insulele Capului Verde.

Aurul de la Certej, la un pas de exploatare

Extragerea aurului de la Certej ar putea începe în 2012. Potrivit lui Nicolae Stanca, director general Deva Gold, ultimul aviz de mediu va fi obţinut până la finele acestui an, iar construcţia noii exploatări miniere de la Certej va începe în primăvara lui 2012. „Avizele autorităţilor de mediu din Republica Serbia şi Ungaria au caracter consultativ, dar sunt necesare în dosarul în baza căruia Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara eliberează autorizaţia. Partea sârbească ne-a acordat avizul în doar două zile, dar maghiarii tergiversează semnarea avizului", a spus  Stanca.

Deva Gold reprezintă o asociere între statul român şi compania European Goldfields, care deţine 80% din acest proiect. Deva Gold va prelucra la Certej aproximativ 28 de milioane de tone de minereuri. Afacerea Certej înseamnă aproape 56 de tone de aur. La Bursa din New York, acest aur ar fi cotat acum la peste 40 de milioane de euro. Din aceşti bani, statul român va încasa maximum 10 milioane de dolari (redevenţă de 4%, plus participaţia de 19,25% din acţiuni).

Mai mult aur la Roşia

Investiţia de la Certej se ridică la 180 de milioane de euro, se va derula pe o perioadă de 15 ani şi va genera aproximativ 700 de locuri de muncă. Un alt proiect minier de extragere a aurului, început în 1997 şi neconcretizat, este cel de la Roşia Montană. Prin acest proiect, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de Gabriel Resources, îşi propune să extragă 300 de tone de aur din zonă. Investiţia se ridică la aproximativ două miliarde de dolari, din care RMGC a realizat până în prezent aproximativ 450 de milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite