Taxele impuse companiilor prin OUG 114 au adus statului aproape un miliard de lei. Companiile vor face plăţile şi în 2020, deşi ordonanţa a fost abrogată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele impuse companiilor prin OUG 114 au adus statului aproape un miliard de lei doar pentru primul semestru din 2019, urmând ca firmele din energie şi comunicaţii şi băncile să facă plăţile şi în 2020, deşi ordonanţa a fost abrogată.

Banii din taxa de 2% aplicată companiilor din energie ca urmare a OUG 114/2018 până la data de 31 martie 2020, potrivit formei finale a legii de modificare a OUG 114, aprobate de Guvern.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei trebuie să transfere Ministerului Economiei şi Energiei suma de 600 de milioane de lei, bani proveniţi din taxa pe energie impusă prin controversata OUG 114.

Analiştii Deloitte susţin că prin modificarea OUG 114, statul trebuie să renunţe la anumite venituri. În acest an, în baza ordonanţei, a încasat peste 600 de milioane de lei (în 11 luni) de la companiile din sectorul energetic şi aproape 380 de milioane de lei de la bănci, doar pentru primul semestru din 2019, urmând ca taxa datorată pe semestrul doi să intre în conturile statului la jumătatea anului viitor.

Raportate la dimensiunea bugetului de stat, sumele pot părea uşor de compensat, însă nu şi în contextul expansiunii cheltuielilor din ultimii ani şi din perioada următoare. Guvernul şi-a asumat deja faptul că deficitul bugetar va depăşi semnificativ limita de 3% din PIB atât în 2019, cât şi în anii următori, dar şi aceste estimări sunt considerate încă optimiste în perspectiva implementării legii pensiilor în forma actuală şi a altor propuneri prezente şi viitoare (reduceri de taxe şi/sau creşteri de cheltuieli).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite