Taxă de 200% pe aluminiul rusesc. De când se aplică măsura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite vor impune taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă, acestea fiind cele mai recente sancţiuni legate de invadarea Ucrainei.

Mai multe bucîți de profil de aluminiu
Statele Unite vor impune taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia

Taxele vamale de 200% la aluminiu produs în Rusia se vor aplica din data de 10 martie, din 10 aprilie fiind extinsă și asupra importurilor de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în Rusia.

Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.

Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters.

Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.

Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.

Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină.

Volumul trimis în Americi reprezintă aproximativ 7% din exporturile Rusal, compania care asigură Rusiei statutul de al doilea producător de aluminiu la nivel mondial, după Canada. Cele mai mari vânzări ale Rusal sunt generate pe relația cu UE, commonwealth și Asia.

Metalul, vândut la prețuri de dumping

Metalul rusesc a fost vizat de Statele Unite, întrucât prețurile de dumping afectează companiile americane de profil.

Preţurile aluminiului au crescut anul trecut, împreună cu alte mărfuri exportate de Rusia, preţurile contractelor pe termen de trei luni ale Bursei de Metale din Londra atingând în martie un record de peste 4.073 dolari pe tonă.

Ulterior preţurile au scăzut semnificativ, până la un interval probabil de aproximativ 2.441 dolari până la 2.500 dolari pe tonă în această săptămână.

Sancțiunile, scăderea prețurilor la petrol și gaze naturale și scăderea cererii de hidrocarburi rusești își vor spune cuvântul anul acesta asupra finanțelor Kremlinului și ar putea avea un impact major asupra fondului suveran masiv al țării, conform experților.

Veniturile din exporturile de petrol și gaze au reprezentat anul trecut 45% din bugetul guvernului Rusiei. În ciuda sancțiunilor și a eforturilor de a renunța la energia rusă, aceasta a generat 155 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze în 2022 – cu 30% mai mult decât anul precedent – arată datele preliminare. Dar ”luna de miere” a profiturilor record din energie ale Rusiei s-a încheiat, scria Politico, la începutul acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite