Ce include noul ajutor militar de două miliarde de dolari al SUA pentru Ucraina

0
Publicat:

  Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, sub forma unor comenzi diverse către industria de apărare, în sumă totală de 2 miliarde de dolari, la exact un an de la începerea invaziei ruse, transmite AFP. 

HIMARS
Biden anunțase luni o nouă tranşă de ajutor de 500 milioane de dolari. FOTO Profimedia (Arhivă)

  Acest nou ajutor, care nu provine din rezervele armatei americane şi, prin urmare, nu va ajunge la Kiev mai devreme de câteva luni, include muniţii suplimentare pentru artilerie şi pentru sistemele de lansatoare de rachete HIMARS, precum şi drone, a indicat Pentagonul într-un comunicat. 

Pachetul nu cuprinde totuşi alte echipamente cerute de armata ucraineană, cum ar fi avioane de luptă sau rachete cu rază lungă de acţiune, scrie Agerpres.

 Această nouă tranşă de ajutor fusese anunţată joi seara de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care nu intrase însă în detalii cu privire la conţinutul pachetului. 

SUA, principalul donator pentru Ucraina, au livrat sau au promis peste 32 miliarde de dolari în armamente diverse forţelor ucrainene de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie 2022, a subliniat vineri şeful Pentagonului, Lloyd Austin, citat în comunicat.

 Ceilalţi aliaţi ai Ucrainei au deblocat peste 20 de miliarde de dolari în total, a precizat el.

 Preşedintele rus Vladimir Putincredea că apărarea Ucrainei se va prăbuşi, că determinarea Statelor Unite va slăbi şi că lumea îşi va întoarce ochii. S-a înşelat”, a continuat Austin. „După un an, apărătorii curajoşi ai Ucrainei nu au cedat, nici determinarea noastră de a-i susţine cât timp va fi necesar”, a insistat el. 

În decursul lunilor, asistenţa americană a evoluat spre echipamente tot mai grele şi mai sofisticate: mai întâi rachete antitanc, apoi baterii de artilerie de precizie, blindate uşoare şi, în fine, tancuri grele Abrams. 

Luni, în vizita sa surpriză la Kiev, preşedintele Joe Biden anunţase o nouă tranşă de ajutor de 500 milioane de dolari, mai ales în muniţii de artilerie şi sisteme antiblindaj din rezervele armatei americane, prin urmare disponibile rapid. 

Potrivit lui Jake Sullivan, care l-a însoţit pe Biden la Kiev, administraţia americană se întreabă în permanenţă cum „să dea Ucrainei instrumentele necesare victoriei sale”.     

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite