Ţările care au cumpărat cele mai mari cantităţi de aur pentru a-şi spori rezervele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru al anului, piaţa aurului a înregistrat o creştere de 7%, la 1.053 tone, influenţată fiind de cererea mai mare a băncilor centrale, dar şi de cererea mare de bijuterii pentru nunţi din India.

Potrivit datelor World Gold Council privind achiziţiile efectuate de băncile centrale şi alte instituţii, cumpărările nete ale băncilor centrale au totalizat 145,5 tone în primul trimestru, cea mai mare cantitate din 2013 (179,1 t), 9 bănci centrale adăugând mai mult de o tonă la rezervele lor în primul trimestru.

Factorii care au determinat băncile centrale să sporească rezervele internaţionale de aur sunt, potrivit analizei World Gold Council, incertitudinea economică provocată de tensiunile comerciale, creşterea lentă şi o rată scăzută a dobânzii.

Potrivit statisticii, pe primul loc în topul achiziţiilor băncilor centrale se numără Rusia, care a adăugat rezervei sale încă 55,3 tone în primul trimestru, ajungând la o cantitate totală de 2.168,3 t (19% din totalul rezervelor). Rusia a cumpărat 274,3 tone în 2018 - cel de-al patrulea an consecutiv de creştere de + 200 de tone - reducând în mod drastic exploataţiile sale de trezorerie din SUA, ca parte a procesului de "dolarizare". 

La scurt timp după încheierea trimestrului I, Serghei Şvetsov, şeful adjunct al băncii centrale, a declarat că este necesar să "crească şi mai mult rezervele de valută şi aur" în faţa "riscurilor de sancţionare persistente".

China a înregistrat achiziţii nete de 33 de tone în primul trimestru, după ce a început să cumpere aur din nou după o pauză de 25 de luni. Achiziţiile nete lunare efectuate de PBOC au avut o medie de 11 tone în ultimele patru luni. Rezervele totale de aur se ridică acum la 1.885,5 tone.

Mai multe alte bănci şi-au sporit semnificativ rezervele de aur în primul trimestru. Ecuador a cumpărat aur pentru prima dată începând cu 2014, stimulând deţinerile de aur cu 10,6 tone. 

Turcia şi-a continuat, de asemenea, programul de acumulare a aurului, achiziţionând 40,1 t, iar India, care a început să achiziţioneze din nou aur în 2018, după o pauză de nouă ani, a cumpărat 8,4 tone în primul trimestru. Rezervele de aur ale RBI au crescut timp de 13 luni consecutive, ajungând la 608,8 tone la sfârşitul trimestrului anterior. 

Kazahstan (+ 11,2 tone), ale cărei rezerve de aur au crescut consecutiv timp de 78 de luni, Qatar (+ 9,4 tone) şi Columbia (+ 6,1 tone) au fost de asemenea cunoscuţi cumpărători în trimestrul al doilea.

Uzbekistanul, care a început să raporteze rezervele sale de aur în martie, a vândut 6,2 tone în primul trimestru, în timp ce Mongolia (-3,4 tone) şi Tadjikistan (-1 tone) erau singurele bănci ale căror rezerve au scăzut cu cel puţin o tonă. 

Şi cererea de bijuterii a crescut

Cererea de bijuterii din India a crescut de la 119,2 tone în primul trimestru al anului trecut la 125,3 tone în acest an, în condiţiile în care perioada nefavorabilă nunţilor s-a terminat la mijlocul lunii ianuarie, iar primul trimestru a avut 21 de zile favorabile nunţilor în calendarul Hindi, de trei ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în analiza World Gold Council.

Şi Brexit a avut influenţa sa asupra pieţei aurului, cererea crescând în Marea Britanie cu 58%, la 3,6 tone, cea mai mare valoare din 2012, investitorii căutând astfel să se protejeze de efectele ieşirii ţării din UE.

Germania, cea mai mare piaţă a aurului din Europa, a înregistrat o creştere a cererii cu 3%, la 24,1 tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite