SUA copiază România: Obama vrea să le aplice americanilor suprataxa pe petrol
0Preşedintele Barack Obama vrea să introducă o nouă taxă, de 10 dolari pe barilul de petrol, pentru a putea finanţa un vast program de modernizare a infrastructurii de transport a SUA, considerată învechită, a anunţat vineri Casa Albă.
Taxa propusă, pe care companiile petroliere ar trebui s-o plătească etapizat pe o perioadă de cinci ani, a fost imediat luată în bătaie de joc de către membrii partidului republican, care deţin majoritatea în Congres.
În ultimul an de preşedinţie, Obama a spus că trebuie oprită subvenţionarea combustibililor fosili „murdari” şi promovate sursele de energie curate, regenerabile, care nu afectează schimbările climatice.
Citiţi şi: Şoc petrolier: preţul ţiţeiului a scăzut sub pragul de 27 de dolari pe baril
„Prin suprataxarea petrolului, planul prezidenţial crează premizele pentru ca inovaţiile din sectorul privat să conducă la reducerea dependenţei de petrol şi în acelaşi timp să se investească în tehnologii energetice „verzi” care să fie utilizate în viitor”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.
Conform proiectului bugetului pentru 2017, colecatrea acestei taxe suplimenatre ar aduce un venit de 20 de miliarde de dolari pe an pentru extinderea şi modernizarea căilor de comunicaţii – căi ferate şi autostrăzi - şi încă două miliarde de dolari pe an pentru dezvoltarea autovehiculelor fără şofer împreună cu alte tehnologii care să reducă emisiile de carbon.
Citiţi şi: Ţările exportatoare de petrol prognozează un preţ mediu de 35 de dolari pe baril pentru 2016
Congresmenii republicani, care au contestat constant politica energetică promovată de administraţia Obama, au criticat dur această nouă taxă. Şeful grupului majoritarilor din Congres a postat pe Twitter întrebarea „Este aceasta cea mai proastă idee a lui Obama de până acum?”.
Taxa de 10 dolari corespunde cu momentul prăbuşirii preţului petrolului. Luna trecută cotoţia a ajuns la mai puţin de 30 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2003. Ieftinirea se datorează producţiei care a crescut într-un ritm mult mai alert decât cererea.
„Într-un moment în care companiile petroliere traveresează cea mai gravă criză financiară din ultimii 25 de ani, nu are nici un sens să creşti costurile pentru cei care activează în această industrie”, a declarat Neal Kirby, purtător de cuvânt al Asociaţiei Petroliştilor Independenţi din SUA. Ele adaugă că în final, suprataxa va fi achitată de consumatorii finali, prin preţul mai ridicat de la pompă.