Studiu BCR Banca pentru Locuinţe: 82% din români nu pot lua un credit pentru casă. Care sunt cauzele
0Un procent de 82% dintre români nu pot contracta un credit pentru locuinţă, potrivit unui studiu realizat de către IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinţe.
Principalele cauze ale neaccesării creditelor sunt şansele slabe de rambursare (30%), dobânzile prea mari (23%), faptul că respondenţii nu au încredere (16%) sau că nu au nevoie ori au deja un credit (12%).
Din totalul de 7,5 milioane de gospodării din România, 40% au nevoie de reparaţii, dintre care jumătate sunt considerate urgente.
Sondajul, realizat de către IRSOP, la comanda BCR BpL, mai relevă faptul că în România cererea este de un milion de locuinţe, faţă de o "producţie" de sub 200.000 de case construite în ultimii doi-trei ani.
Aspiraţii mari, fonduri limitate
Potrivit sondajului, 68% dintre cei chestionaţi au, în 2015, planuri de investiţii locative pentru următorii cinci ani (procentaj în creştere de la 56% în 2014), dar numai 25% dispun şi de fonduri rezervate pentru aceste investiţii (procentaj în scădere de la 29% în 2014).
"Acest clivaj, acest decalaj între aspiraţiile tot mai mari şi resursele disponibile tot mai puţine dă, în multe cazuri, o stare de abandonare, de «aruncarea prosopului»", a explicat directorul general al IRSOP, Petre Datculescu.
Din ce surse şi-ar finanţa românii casele
Pentru cumpărarea de case, 28% din cei chestionaţi ar apela la economiile proprii, 22% la veniturile curente şi 50% la creditele bancare.
În schimb, pentru renovarea locuinţei, 41% ar folosi economiile proprii, 29% veniturile şi doar 30% un credit bancar, mai arată sondajul.