Strategia energetică: România nu este necompetitivă din cauza preţurilor la petrol şi gaze, ci mai degrabă din perspectiva reglementărilor interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii Ministerului Energiei susţin că toate deciziile privind noul cadru fiscal petrolier trebuie să fie luate cu consultarea tuturor factorilor implicaţi FOTO Guliver / Getty Images
Oficialii Ministerului Energiei susţin că toate deciziile privind noul cadru fiscal petrolier trebuie să fie luate cu consultarea tuturor factorilor implicaţi FOTO Guliver / Getty Images

România nu este necompetitivă din perspectiva preţurilor, ci mai degrabă din cauza reglementărilor interne, de aceea este foarte important ca deciziile privind noul cadru fiscal petrolier, adică redevenţele şi taxe, să fie luate în urma consultării cu toţi factorii importanţi, se arată în minuta unei întâlniri între oficialii Ministerului Energiei şi specialiştii din domeniu, potrivit Agerpres.

Discuţiile au avut loc în vederea elabărării Strategiei Energetice a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050.

„Nu suntem necompetitivi din perspectiva preţurilor, ci mai degrabă din cauza reglementărilor interne. Tocmai de aceea este deosebit de important ca toate deciziile privind noul cadru fiscal petrolier să fie luate cu consultarea tuturor factorilor implicaţi. Exemplu: recentul ordin ANAF privind garantarea produselor în regimul de suspensie — marfa putea fi depozitată 45 de zile în zona liberă portuară, fără plata de taxe; termenul a fost redus. În prezent, 85% din capacitatea Oil Terminal este ocupată pentru stocare de către clienţii în căutare de piaţă. Este importantă autorizarea de antrepozite fiscale“, se arată în minuta întâlnirii, potrivit Agerpres. 

Discuţia a avut loc vineri, 11 martie, şi a reprezentat cea de-a doua sesiune de lucru din etapa de analiză calitativă din procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României.

În perioada 9 martie - 15 aprilie, Ministerul Energiei derulează analiza calitativă a sectorului energetic, în scopul elaborării Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Vor fi implicaţi circa 200 de experţi de top din energetica românească, din mediul guvernamental, din Parlament, din mediul academic, din companii, din autorităţile de reglementare şi din alte ministere, a anunţat Radu Dudău, coordonatorul proiectului, în urmă cu două săptămâni.

Potrivit acestuia, vor rezulta rapoarte sectoriale, din care va fi întocmit un raport integrat, ce va fi lansat în dezbatere publică în jurul datei de 25 aprilie.

„Acest document va prezenta de fapt care este viziunea noastră asupra dezvoltării sectorului energetic, care sunt punctele vulnerabile şi care sunt soluţiile, cum ne vom îndeplini obiectivele“, a precizat Dudău.

Acesta a mai spus că, ulterior, se va trece la modelarea cantitativă a datelor, cu ajutorul unui consultant internaţional, pe diferite scenarii, pornind de la unul de bază şi până la asumarea unor ţinte ambiţioase.

Întreaga strategie energetică va fi finalizată în toamna acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite