Top 5 cluburi de fotbal: echipa cu cel mai mare profit şi cine se află pe pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O amplă anaiză efectuată asupra situaţiilor financiare ale celor mai importante cluburi de fotbal din România pentru perioada 2014-2018, precum şi situaţiile financiare ale tuturor cluburilor sportive, arată dificultatea cu care se fac afaceri în acest domeniu şi ce ar trebui făcut pentru a avea profit.

Potrivit datelor financiare comparate de economistul Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR) cele mai mari 5 cluburi de fotbal din România nu stau tocmai pe roze, doar 3 dintre acestea înregistrând profit.

Astfel, pe primul loc în top se situează FC Viitorul SA, fondată de Gică Hagi, care a avut în ultimii cinci ani un profit mediu de 13% din cifra de afaceri, în timp de FCSB SA, fondată de George Becali, a avut în aceeaşi perioadă un profit net de doar 6% (după pierderea de 11% înregistrată în 2018). Şi Dinamo a avut un profit mediu de 5% în ultimii 5 ani, deşi anul trecut a fost de numai 1% din cifra de afaceri.

În ceea ce priveşte U Craiova, din cauza pierderilor uriaşe din anul 2014, de 326% din cifra de afaceri, profitul de 7% din 2017 şi de 13% în 2018 n-a reuşit să o readucă pe linia de plutire: pierderea totală pe ultimii 5 ani a fost în medie de 32% din cifra de afaceri.

Pe ultimul loc în top 5 se află FC CFR Cluj, care nu a avut niciodată profit în ultimii 5 ani, media pierderilor fiind de 54% din cifra de afaceri.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Producţia este mai valoroasă decât intermedierea

„Pentru a fi competitiv în business, trebuie să produci ceva! Chiar dacă intermediezi (distribuţie, retail), trebuie să generezi valoare adăugată pentru părţile interesate (angajaţi, furnizori, clienţi etc.). Valoarea adăugată poate să conste în produsul calitativ pe care îl oferi în piaţă (diferenţierea prin calitate), preţul de vânzare (diferenţierea prin preţ) sau în serviciile adiţionale produsului oferit ori experienţă clientului (consultanţă, viteză de livrare, diversitatea produselor oferite, uşurinţa de achiziţie sau monitorizarea / comparabilitatea preţurilor, diferite servicii post-vânzare, rezolvarea reclamaţiilor etc.)”, consideră economistul Iancu Guda. 

Potrivit acestuia, în cazul proiectului FC Viitorul, produsul final oferit nu este doar jucătorul de fotbal, ci tot ceea ce înseamnă un fotbalist profesionist: mentalitatea de învingător, seriozitatea cu care îşi tratează meseria în afara meciurilor, munca de la antrenamente. Desigur, pot fi cluburi care pot câştiga sume considerabile de bani din tranzacţionarea unor jucători într-un termen foarte scurt de timp. 

„Câteva exemplede notorietate din istoria relativ recentă a fotbalului românesc sunt Nicuşor Stanciu (crescut de FC Unirea Alba Iulia, preluat ulterior de FC Vaslui şi Steaua Bucureşti, care au marcat profitul major din vânzarea către RSC Anderlecht) sau Alexandru Mitriţă (crescut de Academia Gheorghe Hagi, preluat ulterior de Univ. Craiova (după o perioadă de 2 ani petrecută la Pescara) care a marcat profitul major din vânzarea către New York City FC). Totuşi, aceste evenimente sunt izolate („one off”) şi nu pot reprezenta baza unui model de business pe termen lung. 

Modelul de business predictibil în fotbal se bazează pe o academie proprie foarte competitivă, capabilă să producă încontinuu fotbalişti buni. 

Exact aceasta se întâmplă la FC Viitorul, care a oferit fotbalului românesc în doar 10 ani de existenţă un adevărat nucleu pentru o nouă generaţie: Ianis Hagi, Răzvan Marin, Tudor Băluţă, Alexandru Mitrita, Alexandru Cicaldau, Florinel Coman, Dragoş Nedelcu, Cristian Manea, Ionuţ Vînă, Virgil Ghiţă, Radu Boboc ... şi mulţi alţi tineri care deabia acum debutează în fotbalul de seniori (Marius Leca, Louis Munteanu, Nicolas Popescu etc). Analizând situaţiile financiare publice ale celor mai importante cluburi de fotbal din România în perioada 2014-2018, constat că FC Viitorul este cel mai profitabil club de fotbal din liga internă, cu o profitabilitate medie consolidată în ultimii 5 ani de 13% (aşa cum se poate observa din tabelele şi graficele următoare). 

De asemenea, spre deosebire de alte cluburi, FC Viitorul înregistrează cea mai bună stabilitate a rezultatului financiar, ceea ce se datorează consecvenţei modelului de business şi preocupării pentru echilibrul financiar permanent. Dinamo şi FCSB alternează perioade de profitabilitate modestă cu pierderi foarte mari, Craiova înregistrează un profit în creştere în ultimii doi ani dar insuficient să acopere pierderile foarte mari din trecut, în timp ce CFR Cluj raportează pierderi enorme şi depinde de sprijinul oferit de acţionari (nu este un club independent)”, se arată în analiză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite