Statul recunoaşte că e un prost administrator

Statul recunoaşte că e un prost administrator

Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Companiile de stat continuă să fie o „gaură” neprofitabilă şi să înghită bani publici, în timp ce rulează pe pierdere şi acumulează datorii, arată un raport întocmit chiar de Ministerul Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În România existau anul trecut 1.475 întreprinderi publice, în scădere puternică faţă de anul 2016, când a fost elaborat cel mai recent raport detaliat şi existau 1.668 de companii. Din acestea, 225 sunt companii aflate sub controlul autorităţilor centrale, iar 1.250 sunt companii aflate sub controlul autorităţilor locale, arată raportul.

Doar 150 de companii de stat centrale au înregistrat profit, anul trecut, în sumă totală de 7,1 miliarde lei, în timp ce alte 48 de companii au acumulat pierderi de 3,5 miliarde lei. Veniturile acestor companii au scăzut, faţă de 2017, cu aproape 3 miliarde lei, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu un miliard lei. Companiile centrale sunt şi puternic îndatorate, cu un total de 23,8 miliarde lei şi au acumulat plăţi restante în creştere, în sumă de 4,4 miliarde lei.

Cele 1.250 companii de stat locale au profituri minuscule, 0,5 miliarde lei în total, dar şi pierderile sunt mici, 0,3 miliarde lei cumulat. În schimb, ele au acumulat datorii totale de 6 miliarde lei, din care plăţi restante de 2,9 miliarde lei.

În acelaşi timp, şi companiile centrale şi cele locale au primit subvenţii importante de la stat, de 7,3 miliarde lei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: