Statul, intermediar în vânzarea măştilor către populaţie, spitale şi firme private. Preţul, mai mare decât în magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Sutterstock
Foto Sutterstock

Statul va fi intermediar în vânzarea măştilor de protecţie către populaţie, spitale şi firme private, urmând să cumpere direct de la producători, pentru a revinde ulterior la preţul de 2 lei plus TVA (aproape 2,5 lei) cu circa 1 leu mai mult decât vor vinde unele magazine.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, şi-a modificat recent obiectul de activitate, adăugând încă unul, secundar, respectiv comercializarea de produse farmaceutice şi echipamente medicale, a anunţat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, astfel, SAPE va achiziţiona, de la furnizori şi producători din România, produse şi echipamente medicale la cel mai bun preţ, pe care le va comercializa către spitale, instituţii publice sau persoane juridice private sau de stat interesate de achiziţia de astfel de echipamente.

"Am vrut să mă întâlnesc astăzi şi cu reprezentanţii marilor retaileri şi cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru că, după cum s-a anunţat, din 16 mai va exista obligativitatea să purtăm măşti de protecţie şi vreau să mă asigur că există stocuri suficiente pentru populaţie şi să evităm specula. De asemenea, vreau să vă anunţ că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin SAPE, poate asigura materiale, atât de la cei 9  producători români, dar şi prin import, prin cooperarea stat cu stat. Toate echipamentele vândute de SAPE respectă standardele în vigoare.

Aceste măşti vor fi vândute la un preţ de 2 lei/mască + TVA. Desigur, vă încurajez să achiziţionaţi aceste măşti la cel mai mic preţ al pieţei. 

Vreau doar să ştiţi că aveţi şi această variantă şi că SAPE  are produse conforme şi este pregătită să asigure stocurile. Ca să concluzionez: principalul nostru scop e să avem măşti pentru populaţie, la preţuri cât mai mici. Nu impunem un preţ, vrem doar un preţ competitiv", a declarat ministrul Economiei. 

De asemenea, ministrul şi-a prezentat disponibilitatea pentru o nouă serie de întâlniri, în cursul săptâmânii viitoare, pentru a discuta despre situaţia la zi a stocurilor de materiale de protecţie. 

Unele magazine au anunţat însă încă de la jumătatea lunii trecute că vor aduce în România 20 de milioane de măşti de protecţie, pe care le vor vinde cu preţul final de 1,5 lei/bucată.

Retailerul Altex a anunţat că a comandat direct din fabricile din China alte circa 20 de milioane de măşti, care vor ajunge în România, în containere transportate pe apă (transportul este considerabil mai ieftin), în a doua jumătate al unii mai. 

„Preţurile vor începe să scadă treptat, atunci când volumul transporturilor de echipamente aduse cu vaporul în ţară va creşte semnificativ, în comparaţie cu cele care ajung în România cu avionul. Prin comparaţie, diferenţa de costuri de transport este semnificativă.

De asemenea, este de menţionat faptul că Altex face toate eforturile să reducă preţul către consumatorul final, deşi preţul de producţie în China, era în creştere. Până acum, compania a cumpărat măşti de la intermediari şi din importuri proprii aduse cu avionul, ale căror costuri de transport sunt semnificativ ridicate. De curând, am reuşit să plasăm comenzi pentru încă 20 de milioane de măşti cu standard FFP2, direct la fabricile din China. 

Acestea vor ajunge în România în a doua jumătate lunii mai, transportate pe vapor, în containere. Preţul de vânzare va fi de 1,5 lei bucata, fără adaos comercial. Facem tot posibilul să răspundem ambelor nevoi: cea care ţine de urgenţă, şi cea legată de preţ. Vom avea grijă să existe un mix permanent între cele două necesităţi”, a declarat Dan Ostahie, fondator şi CEO ALTEX România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite