Schimbări pentru carburanţii din România. Cerinţele Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European va aproba luni, 12 noiembrie, noile obiective ale UE pentru creşterea utilizării energiei din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Conform noilor norme convenite de către Parlament şi guvernele naţionale, cel puţin 32% din consumul de energie al UE în 2030 va trebui să provină din surse regenerabile precum soarele sau vântul. De asemenea, ţările UE vor trebui să se asigure că cel puţin 14% din carburanţii utilizaţi în transport provin din surse de energie regenerabilă.

 „Ne dorim o economie fără emisii de carbon până în 2050. Acesta este un pas care ne va permite să respectăm Acordul de la Paris privind schimbările climatice, să contribuim la reducerea emisiilor şi să ne ridicăm la înălţimea provocărilor cu care se confruntă omenirea”, a declarat raportorul José Blanco López, membru din grupul S&D.

De asemenea, UE a fost de acord să-şi mărească eficienţa energetică cu 32,5% până în 2030 şi să ajute gospodăriile să-şi producă şi să-şi consume propria energie verde.

„Noile norme vor permite cetăţenilor şi întreprinderilor să economisească bani întrucât aceştia vor beneficia de preţuri mai mici la energie”, consideră Parlamentul European.

Transporturi mai curate

Parlamentul European propune utilizarea mai mare a biocarburanţilor de a doua generaţie, care ar trebui să ajungă la cel puţin 14% din combustibilii pentru transport până în 2030.

PE se referă în special la: biocombustibilii de primă generaţie, pe bază de culturi alimentare, care trebuie să se limiteze la nivelurile din 2020 (cu un procent suplimentar de 1%) şi în nici un caz să nu depăşească 7% din consumul final de transport rutier şi feroviar; ponderea biocombustibililor avansaţi şi a biogazului trebuie să fie de cel puţin 1% în 2025 şi de cel puţin 3,5% în 2030.

Eurodeputaţii vor vota asupra noii legislaţii privind energia curată în cadrul sesiunii plenare de luni, urmând ca apoi aceasta să ajungă la Consiliu spre aprobarea finală.

Din ianuarie, benzina vândută în România va conţine minim 8% biocarburant

Furnizorii de carburanţi vor introduce pe piaţă de la 1 ianuarie 2018 numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi de minimum 8% în volum faţă de 4,5% cât este acum, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Energiei. Este o obligaţie impusă prin directive europene, iar neaplicarea ei ar putea duce la sesizarea României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi obligarea la plata unor amenzi şi/sau penalităţi, se precizează în proiectul de act normativ. În cazul motorinei, conţinutul de biocarburanţi trebuie să fie de minim 6,5% în volum.

Majorarea cotei de biocarburanţi de la 4,5% la 8% ar fi trebuit să se producă încă de la 1 ianuarie 2018, dar autorităţile române au amânat cu un an. Însă Comisia Europeană a declanşat două cauze pentru netranspunerea legislaţiei. 

"Ţinând cont de faptul că statele membre trebuie să realizeze o monitorizare completă şi o raportare a intensităţii gazelor cu efect de seră generate de combustibilii pentru transport în conformitate cu Directiva 2015/652/CE, al cărei termen de transpunere a fost 21 aprilie 2017 şi având în vedere că termenul de transpunere a Directivei 2015/1513/CE a fost 10 septembrie 2017, în data 23 aprilie 2018 a fost transmisă, Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, scrisoarea K2/1125 prin care se solicita prelungirea cu trei luni, până la data de 09.08.2018, a termenului stabilit pentru transmiterea răspunsului la avizul motivat în cauza 2017/0273 (infrigement). 

Având în vedere faptul că s-a primit răspunsul Secretariatului General al Comisiei Europene Ares(2018) 2372198, în data de 04.05.2018,  prin care Comisia Europeană a aprobat prelingirea cu trei luni a termenului de răspuns, până la data de 09.08.2018, este necesară transpunerea Directivei 2015/652 şi Directivei 2015/1513 cu maximă celeritate", se arată în proiectul de act normativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite