România va iniţia negocierile cu Parlamentul European pentru revizuirea Directivei privind Gazele Naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a obţinut mandatul pentru iniţierea negocierilor cu Parlamentul European pentru revizuirea Directivei privind Gazele Naturale. Demersul iniţiat de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susţinere din partea statelor membre.

Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, data fiind complexitatea şi impactul acestuia pentru funcţionarea pieţei interne şi pentru consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene, dosar de importanţă geostrategică.

Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform şi transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terţe.

„Succesul de astăzi, înregistrat după negocieri extrem de dificile la nivelul Consiliului Uniunii Europene de peste un an de zile, precum şi sprijinul semnificativ din partea statelor membre acordat Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene evidenţiază încă o dată angajamentul nostru comun – state membre şi instituţii europene – de a acţiona în beneficiul întregii Uniuni Europene”, informa vineri Executivul.

În baza mandatului acordat de statele membre, Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene intenţionează să iniţieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european.

Consiliul European anunţase vineri că modificarea propusă vizează extinderea aplicării normelor privind piaţa gazelor naturale a UE la conductele de gaze înspre şi dinspre ţări terţe.

Obiectivul general al modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piaţa internă a gazelor naturale a UE se aplică conductelor de transport de gaze dintre un stat membru şi o ţară terţă, până la frontiera teritoriului statului membru şi a mării teritoriale a acestuia. Astfel, cadrul juridic al UE va deveni mai coerent, va asigura o transparenţă sporită şi va oferi securitate juridică investitorilor în infrastructura de gaze şi utilizatorilor reţelelor.

Pentru a ţine seama de actuala absenţă a unor norme specifice aplicabile conductelor dintre statele membre ale UE şi ţările terţe, modificarea propusă a directivei prevede posibilitatea acordării de derogări pentru conductele existente. De asemenea, mandatul de negociere prevede că acordurile tehnice privind exploatarea conductelor, încheiate între operatorii sistemelor de transport, ar trebui să rămână în vigoare, cu condiţia să respecte legislaţia UE.

Mandatul de negociere stabileşte o procedură pentru negocierea acordurilor dintre statele membre ale UE şi ţările terţe în ceea ce priveşte exploatarea unei conducte de gaz. Aceste acorduri ar putea servi drept exemplu pentru soluţionarea oricăror incompatibilităţi potenţiale dintre legislaţia Uniunii Europene şi cea a statelor membre. Conform propunerii, statele membre care doresc să iniţieze negocieri cu o ţară terţă pentru a încheia, modifica sau prelungi un astfel de acord care ar avea un impact asupra normelor comune ale UE, ar trebui să notifice acest lucru Comisiei. Pentru partea care ar putea avea un efect asupra normelor UE, Comisia ar autoriza apoi statele membre să demareze negocierile oficiale.

Context şi etapele următoare

Modificarea Directivei privind gazele naturale a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017. Parlamentul European şi-a adoptat poziţia cu privire la acest dosar în aprilie 2018. După acordul de astăzi privind mandatul, preşedinţia Consiliului poate demara negocierile cu Parlamentul European.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite