Războiul din Ucraina scumpeşte electrocasnicele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
electrocasnice

Războiul din Ucraina afectează puternic economia la nivel mondial, adânceşte criza componentelor, scumpeşte produsele electrice şi electrocasnice şi încetineşte procesul de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Experţii susţin că sancţiunile aplicate Rusiei precum şi retragerea companiilor occidentale din Rusia vor avea un uriaş impact negativ la nivel economic, vor perturba lanţurile de aprovizionare şi vor genera o creştere a inflaţiei globale.

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE declară că excluderea Rusiei şi a Ucrainei din procesele de import-export va genera o criză de materiale rare, necesare producţiei echipamentelor electrice şi electronice, care va adânci şi mai mult criza deja existentă a semiconductorilor şi a materiilor prime.

Industria echipamentelor electrice, grav afectată de război

Printre domeniile afectate se numără astfel şi industria de produse electrice şi electrocasnice, acolo unde deja se vorbeşte despre o criză majoră a componentelor şi a materiilor prime.

”Din Rusia provin foarte multe dintre cele 35 de minerale critice ce susţin producţia de echipamente electrice şi electronice la nivel mondial. Tot Rusia asigura până acum 30% din necesarul mondial de minereu din grupa Platiniumului (inclusiv Palladium) şi 13% din exporturile mondiale de Titanium.

Rusia controlează 10% din rezervele globale de cupru şi este un principal producător de nichel şi platină. Dacă nichelul este un material de bază folosit în producţia bateriilor electrice, cuprul se regăseşte în aproape toate produsele electronice şi electrocasnice, dar este folosit şi pentru construcţia de locuinţe. Tot Rusia este o sursă importantă ce exportă neon, esenţial în industria cipurilor şi pentru plachetele de siliciu.

Pe de altă parte, neonul provenit din Ucraina asigură 90% din producţia internă de cipuri din Statele Unite, iar în absenţa lui o criză majoră este inevitabilă. În acest context şi industria auto va avea de suferit. Din cauza conflictului, 2 milioane de maşini electrice nu vor mai putea fi livrate la nivel european în următorii 2 ani, fapt ce îngreunează angajamentul Comisiei Europene de a se ajunge la emisii zero până în anul 2050”, declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

 Reprezentantul asociaţiei menţionează că situaţia conflictuală va scumpi şi mai mult produsele electrice şi electrocasnice.

„Ramificaţiile conflictului şi sancţiunilor sunt majore şi afectează nu mai puţin de 400.000 de companii la nivel global. Vorbeam despre o criză a componentelor încă din 2019, despre maşini livrate cu întârziere sau despre producătorii de telefoane ce nu puteau satisface cererea din cauza absenţei materiilor prime. Probleme de livrare există acum şi la electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni. În perioada următoare ne vom confrunta cu multe astfel perturbări în ciclurile de producţie. Vom asista, din păcate, la scumpiri şi la produsele electrice şi electrocasnice. Într-o lume globalizată, orice mică perturbare generează efecte majore, întocmai ca într-un joc de Domino. Totodată va fi o perioadă de noi oportunităţi şi o perioadă în care trebuie să înţelegem că reciclarea este o soluţia principală pentru a ameliora deficitul de materii prime cauzat de acest conflict”, declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

 Reciclarea DEEE, soluţia pentru criza componentelor

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Manipularea necorespunzătoare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice are ca rezultat o pierdere semnificativă a materiilor prime rare şi valoroase.

„Materiile prime si rare au devenit în contextul social actual şi mai rare. Această criză nu ar fi fost atât de acută dacă s-ar fi implementat şi respectat din timp un sistem sănătos de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Consumatorii finali trebuie să înţeleagă ca au o obligaţie morală să ofere spre colectare produsele ieşite din uz, care conţin exact acele componente atât de greu de găsit în prezent. Această datorie poate fi constrânsă prin sancţiuni, dar nu stimulată prin diverse programe. Cea mai mare parte dintre DEEE sunt în continuare aruncate la gunoi sau sunt depozitate prin case, spre păstrare. Acestea trebuie să ajungă în centrele de reciclare specializate, noi putându-le prelua şi transportate acolo unde sunt prelucrate şi refolosite pentru noi produse. Doar printr-o mobilizare colectivă  şi extraordinară la nivel global se pot ameliora urmările acestei crize generată de războiul din Ucraina”, declară Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE. 

Recuperarea şi reciclarea acestor materiale poate prezenta oportunităţi economice: în 2019, valoarea materiilor prime în DEEE-uri la nivel mondial a fost de aproximativ 57 de miliarde de dolari, doar cele din Europa reprezentând 12,9 miliarde de dolari. Totuşi, în acelaşi an, doar 17,4% din DEEE generate au fost reciclate la nivel global. În Europa, continentul cu cea mai mare rată de reciclare, aproximativ 40% din DEEE sunt în prezent colectate şi reciclate.

Echipamentele electronice şi electrice conţin materiale valoroase şi rare, extrase în urma mineritului, adesea găsite în plăcile de circuite, microcipuri, acumulatori, cabluri şi periferice. Un smartphone conţine, spre exemplu, 72 de elemente găsite în tabelul periodic, dintre care 62 sunt metale, precum zinc, aur, cupru, paladiu, tantal. Ecranele tactile, pe care le utilizăm cu toţii în prezent, conţin indiu. Acesta este prezent şi în panourile solare. Apoi, tantalul este utilizat în micro-condensatori pentru o gamă largă de echipamente, de la telefoane mobile la turbine eoliene. 

Cum ajutăm economia circulară

Prin reciclarea corectă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, încurajăm mineritul urban şi susţinem economia circulară. DEEE-urile conţin materiale utile care prin reciclare corespunzătoare pot fi reintroduse în procesul de producţie ca materii prime, fără a mai fi astfel nevoie să exploatăm noi resurse naturale- şi aşa pe cale de dispariţie- mineritul numărându-se totodată printre industriile care poluează cel mai tare Planeta.

“Reciclarea corectă va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Statisticile arată că, în 2019, 15 mii de tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului şi cuprului din totalul de deşeuri de echipamente electrice şi electronice produse global”, continuă Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO.

Soluţii gratuite pentru reciclare corectă şi eficientă a DEEE în România

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menţionată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialişti şi transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluţia pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton şi cred ar trebui să o avem cu toţii în casă pentru a strânge deşeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine maşina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite