PSD vrea să înfiinţeze o nouă categorie specială de pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi deputaţi PSD au propus modificarea legii pensiilor publice astfel încât o anumită categorie de angajaţi să fie încadrată în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii specifice.

Iniţiatorii, deputaţi din localităţi cu şantiere navale (Constanţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Călăraşi), au depus recent la Senat un proiect privind reducerea cu 10 ani a vârstei standard de pensionare pentru angajaţii din domeniul construcţiilor de nave, respectiv cei care lucrează în domenii de activitate precum cea de „control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj şi electrică montaj”.

Aceşti angajaţi ar urma să beneficieze, în cazul unui stagiu minim de cotizare de 30 de ani, de o reducere a vârstei standard de pensionare cu zece ani, iar vârsta minimă de pensionare ar urma să fie, în cazul celor care activează în construcţia de nave, de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

Iniţiatorii propunerii susţin că cei ce lucrează în industria navală ar trebui să se poată pensiona anticipat, deoarece riscurile la care se supun aceştia de-a lungul anilor de muncă sunt semnificativ mai mari în comparaţie cu alte sectoare ale economiei.

Mai exact, măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave “ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceştia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”. Totodată, condiţiile speciale de muncă nu permit menţinerea în activitate a salariaţilor din industria navală până la o vârstă înaintată, fiindcă starea de sănătate nu le mai permite acestora să fie foarte productivi sau eficienţi.

Acest an este ultimul în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că, din 2021 intră în vigoare o nouă lege a pensiilor, care elimină varianta pensiei anticipate fără penalizări.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite