UPDATE Victor Ponta l-a demis pe şeful Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu. În locul lui vine Beatrix Gered (UDMR), vicepreşedintele INS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vergil Voineagu, preşedinte al INS din 2005, va fi demis de premierul Ponta
Vergil Voineagu, preşedinte al INS din 2005, va fi demis de premierul Ponta

Vergil Voineagu a fost demis de către premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), atribuţiile de preşedinte urmând să fie exercitate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreşedinte al instituţiei.Gered Beatrix beneficiază de sprijinul UDMR.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.
Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 de miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape un miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

Replica INS: Aplicăm metode europene, diferenţele inerente nu sunt erori de calcul

În replică, INS a precizat că aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) - iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul.Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru „greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

UPDATE Premierul Victor Ponta s-a referit, în şedinţa de Guvern, doar la schimbarea conducerii INS, arătând însă că şi Comisia Naţională de Prognoză a greşit.

"Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză au greşit şi după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greşit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB şi după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ţinta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greşeală de calculat. De unde, de la sănătate, educaţie, armată, poliţie ? Cred că genul acesta de birocraţie şi de greşeli dacă acum, când suntem un guvern nou cu legitimitatea dată de vot, nu le îndreptăm, nu o să le îndreptăm niciodată. Am cerut secretarului general, o să înlocuiesc conducerea Institutului Naţional de Statistică, vreau să fie acolo nişte oameni pe care să ne putem baza când spun ceva", a spus Ponta.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică au explicat că instituţia nu oferă niciodată un comunicat anume cu datele revizuite, ele fiind publicate de fiecare dată în anuarul statistic, disponibil la sfârşitul fiecărui an în format fizic (carte) şi electronic (compact disc). 

„Dacă se iau anuarele statistice din ultimii ani şi se compară cu datele din comunicatele de presă aferente acelor perioade se va constata că s-au înregistrat întotdeauna diferenţe, fie pe plus, fie pe minus. Întotdeauna au fost diferenţe, dar nu atât de mari ca în 2011”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţii INS. 

Conform Anuarului Statistic al României 2012 publicat la sfârşitul anului trecut, PIB-ul pe 2011 a fost de doar 556,7 miliarde de lei, mai redus cu 22 de miliarde de lei faţă de cel estimat în martie 2012.

Aceasta înseamnă că toate datele privind PIB-ul pe 2012 şi cel pe 2013 se vor recalcula, iar automat veniturile şi cheltuielile la bugetul consolidat, care se exprimă ca procente din PIB, se vor recalcula. De asemenea, şi deficitul bugetar va fi altul atât pe 2011, cât şi pe 2012.

Institutul de Statistică nu a făcut până în prezent nici o comunicare oficială privind recalcularea datelor pe 2011, ci doar le-a publicat în Anuarul de Statistică apărut la sfârşitul lunii trecute.

De altfel, în Buletinul Statistic Lunar pentru luna septembrie 2012, respectiv intervalul ianuarie-septembrie 2012, valoarea PIB pentru 2011 este de 578,55 miliarde de lei, adică valoarea nerevizuită. Rezultă de aici că în luna noiembrie a anului trecut, când Institutul Naţional de Statistică a publicat acest Buletin, instituţia nu avea sau nu dăduse publicităţii datele revizuite privind PIB din 2011. 

+++

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) este, din 2005, Vergil Voineagu. Anterior, funcţia a fost ocupată de Clementina Ivan Ungureanu, care a fost înlăturată de la conducerea instituţiei de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. 

Victor Ponta a explicat aseară la un post de televiziune că a aflat curând că o eroare a Statisticii privind PIB-ul reduce cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei. În replică, INS susţine că nu este vorba de o eroare, ci de o realitate dată de cifrele finale.

Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat: „Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei."  

Premierul a precizat ulterior că va cere astăzi ca această situaţie să fie verificată şi, dacă eroaea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS.  

„Voi cere până luni o analiză, iar preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) ar putea fi schimbat", a spus premierul, la România TV.

INS: „Nu este o eroare, ci o realitate pe care o relevă datele finale"

Reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB, potrivit Mediafax. Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială. 

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 de miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 de miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS, potrivit Mediafax. Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite