O companie cu tradiţie de secole, aproape de insolvenţă. Statul vrea să stingă jumătate din datoria de 17 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolomita de baita Foto Baita SA

O companie de stat cu tradiţie în minerit încă din secolul al XIII-lea, specializată în prezent în extracţia şi valorificarea superioară a zăcământului de dolomite, are datorii la stat de peste 17 milioane de lei, riscând să intre în insolvenţă.

„În scopul revitalizării şi evitării deschiderii procedurii insolvenţei potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, operatorii economici îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre prin care statul vrea să stingă datoria prin conversia de acţiuni a societăţii Băiţa SA.

Datoriile bugetare pe care le înregistrează societatea reprezintă cheltuielile cu asigurările sociale ale angajatorului, în sumă totală de 17.079.896 lei debit de bază angajator, din care 50% se anulează la finalizarea planului de restructurare şi 50% face obiectul conversiei.

Astfel, prin Planul de restructurare operatorul economic se obligă să stingă datoria de 8.539.948 lei (obligaţii bugetare principale), măsură care trebuie îndeplinită până la data de 21.04.2022, conform adresei nr. 90680/21.10.2021 a ANAF, prin conversia acesteia în acţiuni, în conformitate cu prevederile art. 264 din Codul de procedură fiscală, nerealizarea măsurilor conducând la creşterea plăţilor restante, instabilitate, agravarea situaţiei economico-financiară, existând astfel riscul ca acest operator economic să nu poată realiza obiectul de activitate şi în final să intre în insolventă, se arată în document.

Conversia în acţiuni a datoriilor bugetare principale va asigura statului român un control sporit asupra unui operator economic din domeniul resurselor minerale, aşa cum rezultă şi din testul creditorului privat prudent întocmit.

Mai mult decât atât, prin elaborarea Planului de restructurare se propune redresarea Societăţii BĂIŢA S.A. pe mai multe planuri: economic, comercial, financiar şi social, având ca scop principal plata datoriilor bugetare precum şi crearea surselor pentru relansarea activităţii. 

Menţinerea obligaţiilor bugetare, a penalităţilor şi majorărilor de întârziere  diminuează posibilităţile de redresare ale acestui operator economic şi creează vulnerabilităţi domeniului resurse minerale.

În 1270 a fost extras primul metal din Valea Băiţa

Societatea Băiţa S.A. este societate pe acţiuni, deţinută integral de stat, care are o tradiţie în minerit de secole.

Activitatea minieră care se desfăşoară la ora actuală în bazinul superior al văii Băiţa datează din anul 1270, primul element care s-a extras în această zonă fiind fierul.

În sec. XIII - IV s-au extras aurul şi argintul, extragerea şi prelucrarea cuprului fiind atestată în anul 1541.

În sec. XVIII a început valorificarea plumbului şi zincului iar la începutul anilor 1900 a început extragerea minereurilor de molibden şi bismut.

Prima uzină de preparare a minereurilor a fost construită între anii 1938 - 1939.

Până în anul 1998 activitatea acestei mine s-a desfăşurat sub coordonarea R.A.M.R. Bucureşti.

O dată cu înfiinţarea C.N.U. - Bucureşti, din anul 1998 Mina Băiţa a trecut in subordinea C.N.C.A.F. "Minvest Deva".

Incepand cu 01.04.2002, in baza Hotararilor mai sus mentionate, Societatea Baita SA a devenit societate comerciala in subordinea Ministerului Economiei.

Societatea Băiţa S.A. îşi desfăşoară activitatea în Câmpul de exploatare Băiţa (încadrat în perimetrul de dezvoltare - exploatare Băiţa - Molibden pentru substanţele: Cu, Mo, Bi, W, Pb, Zn, B, Au, Ag)

De asemenea în cadrul perimetrului de exploatare, zăcământul se afla cantonat şi în roci carbonatice ( dolomite şi calcare marmoreene), roci care pot fi valorificate prin exploatare în subteran şi la zi.

Prin H.G.1203/29.07.2004 , publicata in MO 733/13.08.2004, societatea a devenit titulara a Licentei de concesiune pentru exploatare 999/1999 .

In prezent, obiectul principal de activitate al societatii este extractia si valorificarea superioara a zacamintului de dolomite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite