Numărul solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces a crescut considerabil. Turcan: Numai în Capitală vorbim de o dublare faţă de anii trecuţi
0Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a transmis, joi, că ultimele centralizări făcute la nivelul caselor de pensii judeţene indică o creştere semnificativă a numărului solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces.
„Cu regret trebuie să spun că ultimele centralizări făcute la nivelul caselor de pensii judeţene indică o creştere semnificativă a numărului solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces.
Este o realitate foarte tristă, dar se cuvine ca ea sa fie cunoscuta - numai la nivelul Capitalei vorbim de o dublare a solicitărilor faţă de cele primite în anii trecuţi.”, a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Conform ministrului, în acest context, joi au fost asigurate caselor de pensii şi sumele necesare pentru a onora toate cererile, fără întârzieri.
„Totodată, am adresat rugămintea directorilor caselor de pensii să comunice, la rândul lor, în fiecare ocazie, că vaccinarea este cea mai importantă soluţie la îndemâna vârstnicilor pentru a reduce riscul de infectare şi riscul de a face o forma gravă a bolii.
Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile în faţa virusului şi reiau, cu acest prilej, apelul la adresa vârstnicilor, de a recurge cu încredere la soluţia vaccinării, care asigură un nivel suplimentar de protecţie în faţa Covid-19.”, transmite ministrul.
Raluca Turcan mai arată că, recomandările autorităţilor sanitare din România sunt bazate pe o reală expertiza ştiinţifică medicală, internă şi internaţională.
„Orice alte recomandări sau păreri, oricât de bine intenţionate ar putea părea, trebuie ignorate, pentru că ele pot conduce la agravarea stării de sănătate a pacienţilor Covid-19.”, a tranmis ministrul Muncii.
Autorităţile au anunţat joi, 4 noiembrie, 489 de decese COVID, dintre care 55 anterioare. De asemenea, au fost confirmate 8.971 de cazuri de persoane infectate, după efectuarea a 58.389 de teste. La ATI, numărul pacienţilor internaţi a ajuns la 1.902.
Grupul de Comunicare Strategică a confirmat joi 489 de decese COVID, dintre care 434 au avut loc în ultimele 24 de ore.
Este vorba despre 255 bărbaţi şi 234 femei, pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.
Dintre cele 489 de decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani. Din totalul de 489 de pacienţi decedaţi, 440 erau nevaccinaţi.
În acest an, conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 16/2021, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010 este următorul: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 5.380 lei;
în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 2.690 lei. Noile cuantumuri ale ajutorului de deces s-au aplicat începând cu data de 12 martie anul curent, data intrării în vigoare a Legii nr. 16/2021, arată datele CNPP.