Ministerul Economiei vrea să soluţioneze criza semiconductorilor cu ajutorul unui proiect de microelectronică din PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis, marţi, că România poate deveni furnizor strategic de semiconductori în UE şi, în acest sens, se doreşte dezvoltarea sectorului de microelectronică cu ajutorul banilor din PNRR.

„Vreau să prezint câteva proiecte care fac parte din planul de reindustrializare a României. Îmi doresc să asigur continuitatea şi să dezvolt programe consistente pentru Ministerul Economiei şi economia naţională. Un prim proiect pe care vreau să-l prezint se referă la microelectronică. România are o tradiţie în acest domeniu, dar în ultima perioadă am devenit integratori, cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm", a spus ministrul Economiei, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, planul prevede dezvoltarea unui ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, centre de dezvoltare naţională şi universităţi, prin care să se poată asigura semiconductori pentru industria auto şi alte industrii.

„Bugetul acestui program este de 500 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până în 2026 şi permite dezvoltarea a trei centre de producţie şi centre de dezvoltare şi inovare în jurul universităţilor din România", a continuat Spătaru.

El a arătat că există deja companii care şi-au arătat intenţia de a dezvolta astfel de centre în România.

„Avem în acest moment companii care vor să dezvolte centre de producţie şi inovare în România. Suntem în proces de selecţie şi la sfârşitul lunii ianuarie vom avea primii beneficiari ai acestor fonduri. Ne orientăm în special către industria auto, dar aceştia sunt producători mari, care vor să-şi dezvolte capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto. În agricultură, de asemenea, avem nevoie de semiconductori, agricultura are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale", a spus oficialul guvernamental.

În acest an, Ford a suspendat de mai multe ori producţia de vehicule şi motoare la uzina sa din Craiova, ca urmare a problemei aprovizionării cu semiconductori. 

O oprire a fost făcută în perioada 26 februarie – 10 martie. În aprilie, producţia de vehicule a fost suspendată pentru şase zile, iar cea de motoare pentru zece zile. Ultima oprire a activităţii uzinei a fost în data de 18 octombrie.

De la începutul anului şi uzina Dacia de la Mioveni s-a aflat în mai multe rânduri în situaţia în care a fost nevoită să întrerupă activitatea din cauza lipsei pieselor electronice. Producţia a fost oprită în lunile februarie (de două ori), martie, şi aprilie, pentru câteva zile, iulie (trei zile), septembrie (şapte zile) şi octombrie (o zi).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite