Iohannis recomandă Guvernului să „nu se arunce în capul înainte“ cu licitaţia 5G: Cine să vină, Huawei sau Huawei?

Iohannis recomandă Guvernului să „nu se arunce în capul înainte“ cu licitaţia 5G: Cine să vină, Huawei sau Huawei?

Klaus Iohannis este de părere că nu trebuie să ne aruncăm cu capul înainte în licitaţia 5G FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a recomandat Guvernului să mai aştepte cu organizarea licitaţiei pentru implementarea tehnologiei 5G, el spunând că nu este dispus să se arunce cu capul înainte şi ia o decizie greşită pentru societate. „Ce licitaţie să faci pentru 5G? Huawei sau Huawei?“, a spus vineri şeful statului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pe 5G nu există o politică agreată şi consolidată, deci le-am recomandat să mai stea puţin. Există un singur provider în acest moment care poate implementa 5g, e Huawei. Ceilalţi sunt aproape, dar nu avem o piaţă concurenţială. Cine să vină, Huawei sau Huawei? Să nu ne aruncăm cu capul înainte”, a spus Iohannis, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, scrie G4Media.

Iohannis a afirmat că nu se poate vorbi despre o piaţă concurenţială în condiţiile existenţei unui singur provider, precizând că alte firme care lucrează pentru implementarea acestei tehnologii sunt „relativ aproape”.

„Tehnologia 5G va schimba profund societatea, ea nu este reversibilă, nu e ca şi cum îţi schimbi telefonul. Un singur provider nu reprezintă o piaţă concurenţială. Nu putem risca să luăm o decizie greşită pentru întreaga societate”, a spus preşedintele.

Licitaţia pentru licenţele 5G va avea loc în prima jumătate a anului 2020, a anunţat miercuri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Proiectul de bugetul publicat marţi de Ministerul Finanţelor arată că statul mizează pe obţinerea a circa 2,5 miliarde de lei din licitaţia pentru licenţele 5G în 2020.

Programul de guvernare al PNL prevede explicit lansarea licitaţiei pentru licenţele de telecomunicaţii 5G cu respectarea memorandumului semnat între guvernele român şi american la Washington în 20 august 2019. Memorandumul introduce filtre stricte pentru participanţii la licitaţie şi, în condiţiile actuale, ar interzice intrarea companiei chineze Huawei în licitaţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: