Inflaţia din zona euro a atins un nou record în iunie, de 8,6%, faţă de intervalul similar al anului 2021

Inflaţia din zona euro a atins un nou record în iunie, de 8,6%, faţă de intervalul similar al anului 2021

FOTO Shutterstock

Inflaţia din zona euro a atins un nou record în iunie, de 8,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar înainte de prima creştere a ratei dobânzii a Băncii Centrale Europene (BCE) în ultimii 11 ani, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna mai inflaţia a ajuns la 8.1%, iar acest lucru înseamnă că de la o lună la alta viaţa continuă să se scumpească în zona euro. Mai mult, analişti intervievaţi de Reuters anticipau o inflaţie de 8.4%, relatează news.ro.

Germania a anunţat, săptămâna aceasta, o încetinire a inflaţiei cu 0.5 puncte procentuale de la o lună la alta. Scăderea inflaţiei s-ar datora noilor subvenţii guvernamentale care au rolul de a uşura impactul preţurilor mai mari la energie. 

Franţa şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în luna iunie. Spania a depăşit pragul de 10% pentru prima oară din 1985. Banca Centrală a anunţat că va creşte dobânda cheie în septembrie. Acest lucru înseamnă că principala sa dobândă ar putea să revină pe un teritoriu pozitiv în acest an. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările