Corina Creţu o corectează pe Rovana Plumb: studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale a costat 1,8 milioane euro, nu 120

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO Facebook

Comisarul european Corina Creţu a ţinut să facă joi o serie de precizări în privinţa celor trei spitale regionale, susţinând că, pe lângă faptul că studiul de fezabilitate costă 1,8 milioane de euro, nu 120 milioane de euro cât a spus ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, aceasta din urmă ar fi propus etapizarea proiectului, astfel încât construcţia să înceapă abia în 2021.

„Conform informaţiilor primite de la Banca Europeana de Investiţii (BEI) care finanţează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de euro. Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanţare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanţarea construcţiei a trei spitale regionale în cadrul Programului Operaţional Regional. În acest sens România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanţare UE, 150 milioane fonduri naţionale”, a scris Corina Creţu pe pagina sa de Facebook.

Marţi, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus în cadrul unei conferinţe că studiul de fezabilitate costă 120 milioane de euro.

„Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro”, a spus Rovana Plumb.

În ce priveşte întâlnirea avută anterior cu premierul Viorica Dăncilă, comisarul european a spus că aceasta a „convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce priveşte modalitatea prin care se doreşte continuarea finanţării acestor 3 spitale, pe mai departe, astfel încât să ne asigurăm că banii alocaţi în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduţi”.

„Aşa cum am reiterat şi în cadrul întâlnirii noastre, în cazul în care România doreşte să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autorităţile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgenţă. În cazul în care autorităţile naţionale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Şi în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităţilor naţionale”, a spus Creţu.

Construcţia ar putea fi demarată abia în 2021

Oficialul european a precizat că, în cadrul întâlnirii de la Bucureşti s-a propus şi ideea etapizării, adica realizarea acestor spitale în două etape, documentaţia în actuala perioadă de programare şi construcţia efectivă în perioada 2021-2027, idee prezentată de Dna Ministru Rovana Plumb în cadrul conferintei de presă. 

„În acest context, aşteptăm din partea Guvernului României, o solicitare în scris, pentru care dintre aceste variante optează, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finanţarea europeană. În ceea ce ma priveşte, rămân acelaşi sprijin necondiţionat pentru România şi români. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR şi orice variantă posibilă, în limitele regulamentului actual, care poate să conducă la accelerarea construcţiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj”, a încheiat Creţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite