Cîţu explică de ce se scumpesc toate: Este o creştere temporară. Veniturile cresc permanent. BNR nu a majorat dobânzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu FOTO Facebook Guvernul Romaniei

Premierul Florin Cîţu a explicat miercuri, după şedinţa de guvern de ce se scumpesc toate în România, sugerând că este o creştere temporară a preţurilor, pentru că altfel BNR ar fi majorat dobânzile.

„Luni, BNR a prezentat raportul pe inflaţie. Decizie BNR săptămâna trecută a fost de a nu creşte dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creştere a preţurilor este temporară, pentru că dacă Banca Centrală ar fi crezut că este o creştere a preţurilor care să fie permanetizată, atunci ar fi luat o decizie de creştere a dobânzilor. Avem de acolo un semnal.

M-am dus la raportul prezentat de BNR să văd de unde vin aceste creşteri. De exemplu, majorarea preţurilor la materii prime reflectate mai ales în preţurile interne ale combustibililor, ameliorarea condiţiilor de cerere pe plan intern şi global, perturbări ale lanţurilor de valoare adăugată, uşoara depreciere a monedei naţionale în raport cu euro. De aici ar veni cele mai mari creşteri în România.

Tot BNR ne spune că creşterea cotaţiei ţişeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere, adică ceea ce vedem la pompă vine în special datorită a ceea ce vedem la preţul ţiţeiului la nivel global. România, chiar şi după această creştere a preţului care a crescut am văzut această creştere în Europa. Rămânem cu al doilea cel mai ieftin combustibil în UE, după Bulgaria, chiar şi cu această creştere. Aceste informaţii sunt de la BNR.

Mai este un lucru pe care trebuie să-l luăm în calcul la creşterea preţului la energie, care se vede în creşterea preţului cu rata inflaţiei şi care ne spune BNR, că este o sursă foarte credibilă pe care trebuie să o luăm în calcul, traiectoria ascendentă a cotaţiei energiei electrice este alimentată şi de accelerarea tranziţiei verzi pe plan comunitar. Asta înseamnă că tranziţia la o energie verde costă şi acest lucru se vede în preţul energiei şi se va vedea şi în perioada următoare. De aceea în discuţiile mele cu Comisia Europeană am spus de fiecare dată că România nu-şi permite acelaşi ritm de tranziţie a energiei verde, pentru că avem un cost social mult prea mare pe care trebuie să-l gestionăm. România va face tranziţia către energia verde, dar într-un ritm mai lent.

Contribuţia unor legume, fructe văd că este negativă la variaţia anuală a preţurilor. Asta o spune BNR.

Tot BNR ne spune că rata inflaţiei este mare cam în toată Europa. Este un fenomen global.

Faptul că BNR a menţinut rata dobânzii constantă la ultima decizie şi arată inflaţie care revine sub 3% în orizontul de politică monetară ne arată foarte clar că este o creştere temporară de preţuri, unde veniturile sunt creşteri permanente.

Interesant este că salariul mediu nominal net a crescut faţă de anul trecut cu 7,4% şi chiar cel real creşte cu 3,3%. Având în vedere că această creştere a preţurilor este temporară, veniturile cresc permanent, eu cred că lucrurile se vor îmbunătăţi.

Dacă BNR ar fi fost îngrijorată de o explozie a preţurilor, am fi văzut o reacţie a ei. În acest moment nu avem acest lucru”, a declarat Florin Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite