Statul pregăteşte înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea: CET Govora va prelua minele de lignit de la Berbeşti şi Alunu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile pregătesc crearea unei noi companii integrate în domeniul energetic, numită Complexul Energetic Vâlcea, prin preluarea de către CET Govora a carierelor de lignit de la Berbeşti şi Alunu, aflate în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia.

Un grup de senatori şi daputaţi au depus încă de la sfârşitul anului trecut în Parlament un proiect de lege care prevede că exploatările de lignit din perimetrul Berbeşti-Alunu vor trece cu titlu gratuit în administrarea Consiliului Judeţea Vâlcea, care este şi acţionar cu 100% la CET Govora. Astfel, cele două petrimetre vor trece de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la CET Govora, luând astfel naştere naştere Complexul Energetic Vâlcea. 

Măsura este justificată prin faptul că CET Govora este singurul furnizor de abur tehnologic pentru platforma industrială a municipiului Râmnicu Vâlcea, unde principalii consumatori sunt combinatul chimic Oltchim şi Uzinele Sodice Govora, companie controlată de către Ciech Grup din Polonia. CET Govora consumă anual 2,1 milioane de tone de cărbune de la cele două exploatări, reprezentând 97% din necesarul de resurse, la care se adaugă 30 de milioane de metri cubi de gaze pentru întreţinerea arderii, ceea ce reprezintă 3% din total. De asemenea, CET Govora realizează şi serviciul de distribuţie a agentului termic pentru cele 28.900 de apartamente din oraş şi cele 87 de instituţii publice, precum şcolile, spitalele sau grădiniţele.

Odată cu trecerea activelor, vor fi preluaţi şi cei 1.300 de mineri, care se vor adăuga celor 1.328 de angajaţi ai CET Govora. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, CET Govora a avut pierderi de 186 de milioane de lei în anul 2012, ultimul pentru care sunt disponbile rezultatele financiare. Cifra de afaceri pentru anul 2012 a fost de 353 de milioane de lei, iar datoriile erau de 318,6 milioane de lei.

Externalizări la Complexul Energetic Oltenia

Teoretic, măsura este pozitivă şi pentru Complexul Energetic Oltenia, companie care s-a confruntat anul trecut cu o cerere slabă pentru energie şi cărbune, din cauza scăderii consumului naţional şi a preluării cu prioritate în sistem a energiei regenerabile. Complexul Oltenia va externaliza şi cariera de la Husnicioara, din judeţul Mehedinţi, care va fi transferată Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

„Am făcut un pas foarte mare, de care sunt mulţumit. Am prezentat la Complexul Energetic Oltenia varianta transferului activelor exploatărilor miniere de la Alunu şi Berbeşti. Domnul Ciurel (Laurenţiu Ciurel – n.r.), directorul CEO, a acceptat această variantă. Datoria noastră faţă de dânşii este de aproximativ 1.300 de miliarde de lei vechi. Valoarea activelor pe care le-am prelua ar fi de 700 de miliarde de lei, în total 2.000 de miliarde. Noi vom plăti doar valoarea capitalului social care este de 500 de miliarde de lei vechi şi preluăm bazinele de cărbune Berbeşti-Alunu“, declara, în data de 5 decembrie, Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Lanţul slăbiciunilor

Cele două exploatări au făcut parte din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care a fuzionat în anul 2011 cu termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, când s-a constituit Complexul Energetic Oltenia. Între timp, CE Oltenia a majorat preţul lignitului furnizat, potrivit expunerii de motive, de la 31,1 lei pe gigacalorie (fără TVA şi accize) până la 32,5 lei pe gigacalorie, adică cu aproximativ 4,5%. Urmare a acestui fapt, Consiliul Judeţean Vâlcea a organizat o întâlnire cu reprezentanţii celor două mari companii către care CET Govora furnizează abur şi s-a ajuns la concluzia că respectiva creştere de preţ ar determina creşterea preţului pentru produsele livrate mai departe de cele două companii, având în vedere că Oltchim exportă 80% din producţie, iar Uzinele Sodice Govora exportă 70%.

Mai mult, creşterea preţului la cărbune duce la majorări de preţ şi pentru apa caldă livrată populaţiei. Analizele efectuate de către CET Govora au arătat că aprovizionarea cu cărbune de la alte cariere, cum ar fi cele din Bazinul Motru, ar duce la cheltuieli suplimentare cu transportul, ceea ce ar duce la creşterea cu 25% la preţul final al cărbunelui. Acest lucru ar determina scumpiri pentru tariful aplicat populaţiei, „ceea ce CET Govora nu îşi poate permite“, potrivit expunerii de motive. De asemenea, analiza a mai relevat că există „o limită de suportabilitate“ pentru aburul livrat către Oltchim şi Uzinele Sodice, din cauza aportului semnificativ al energiei termice în costurile de producţie.

Proiect de lege semnat de toate partidele

Proiectul de lege privind transferul celor două mine de lignit este semnat de către parlamentari din toate partidele: Iulian iancu (PSD), Aurel Vlădoiu (PSD), Ion Călin (PSD), Vasile Popeanga (PSD), Florin Iordache (PSD), Laurenţiu Coca (PSD), Vasile Bleotu (PSD), Iriza Scarlat (PSD), Constantin Rădulescu (PSD), Florinel Butnaru (PSD), Constantin Mazilu (UNPR), Cristian Buican (PNL), Dan Niţu (PNL), Andronel Cotescu (PNL) şi Romeo Rădulescu (PDL). Departamentul pentru Energie trebuie să ducă la îndeplinire toate procedurile, în cazul în care legea va fi adoptată. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, şi Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, nu au putut fi contactaţi.


Mai puteţi citi:

Sobolewski (BVB), la Forumul Energii Curate: Bursa va fi arbitrul unei posibile fuziuni între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energieComplexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

Secretar de stat: Liberalizarea pieţei energiei va însemna moartea cărbunelui, trebuie să realizăm un mix al resurselorLiberalizarea pieţei energiei, asumată de România în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), va duce la moartea sectorului de producere a energiei pe bază de cărbune, deoarece costurile de producţie se situează acum la 39 de euro/MWh, în timp ce energia fotovoltaică costa 300 euro/MWh, dar aceasta din urma este preluată cu prioritate în sistem, a declarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Guvernul aprobă un mecanism prin care şterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolvenţaComplexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 de milioane de lei a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget şi nu i se va mai imputa astfel plata creanţei către CNH, în aceeaşi sumă, pentru care i s-a cerut insolvenţa în instanţă, operaţiunea fiind aprobată, miercuri, de Guvern.

Statul promite modernizarea minelor de huilă din Valea JiuluiAutorităţile vor investi o sumă de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor din Valea Jiului, astfel încât costurile cu huila să scadă cu 40% în doi ani, a anunţat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

EXCLUSIV Care sunt variantele de spargere a Hidroelectrica. Niţă: Acum nu sunt planuri de reorganizare a sectorului energetic, dar vor fi luate în calcul la "momentul oportun"Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, spune că acum nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sectorului, dar "la momentul oportun" vor fi luate în calcul mai multe variante.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncăSituaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite