Ce „primă de pensie“ vor lua primarii lunar: exemple de calcul pentru câţiva aleşi

Ce „primă de pensie“ vor lua primarii lunar: exemple de calcul pentru câţiva aleşi

Ministerul Dezvoltării a elaborat şi supus dezbaterii publice un proiect privind metodologia care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). Asta prevede metodologia din proiectul de hotărâre privind procedura pentru punerea în aplicare a art. 210 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2010 privind Codul administrativ, cea care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene.
 
Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv. Ca atare, Radu Mazăre, aflat deja în penitenciar, nu va beneficia de o astfel de „primă de pensie”.
 
Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie.
 
Exemple de „prime de pensie” pentru câţiva actuali primari
 
Spre exemplificare, am luat în calcul veniturile lunare ale primarilor din câteva primării importante din ţară, bazându-ne pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere. 
 
Astfel, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care are în prezent un venit lunar de 6.736 de lei, va încasa suplimentar, când va ieşi la pensie, suma de 1.296 de lei (mai mult decât pensia medie din prezent, care este de 1.182 lei).
 
Nicolae Robu este deja la al doilea mandat de primar, care expiră anul viitor, în cazul în care va fi reales putând beneficia de o indemnizaţie triplă faţă de cea sus-amintită, respectiv pentru 144 de luni. Asta ar însemna că indemnizaţia suplimentară pensiei va fi de 3.888 lei, sau de „numai” 2.592 de lei, dacă se va limita la doar două mandate de primar.
 
Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca din anul 2004, cu o mică întrerupere când a fost premier, are în prezent un venit lunar de 12.520 de lei. Asta înseamnă că, la momentul pensionării, va putea încasa lunar, pe lângă pensie, suma de 7.211,52 lei.
 
Mihai Chirica, primar în Iaşi din luna mai 2015 (iniţial primar interimar şi apoi primar), a deţinut timp de 35 de luni şi funcţia de viceprimar. În cazul acestuia, indemnizaţia se cumulează, luându-se în calcul ambele funcţii. Astfel, pentru un mandat ca primar, calculul este 48 de luni x 0,4% din venitul lunar, care este, potrivit declaraţiei sale de avere de 7.051 lei. Rezultatul este de 1.353 lei pe lună.
Luând în calcul indemnizaţia de viceprimar aflată în plată, care este de 11.198 lei/lună, înseamnă că pentru cele 35 de luni de mandat ar lua la pensie câte 1.568 lei. Astfel, venitul lunar suplimentar pensiei ar fi de 2.921 lei.
 
Gabriela Firea, primar al Capitalei din iunie 2016, încasează lunar 9.937 lei. Luând în calcul un singur mandat ca primar, Firea ar încasa lunar, suplimentar pensiei, câte 1.908 lei.
   
Decebal Făgădău, primarul Constanţei din anul 2016, pentru care luăm în calcul un singur mandat, câştigă lunar 7.109 lei. Anterior funcţiei de primar, acesta a deţinut timp de 7 ani şi 3 luni funcţia de viceprimar. Astfel, va primi o indemnizaţie suplimentară pensiei, doar pentru calitatea sa de primar, în valoare de  1.365,12 lei. Pentru funcţia de viceprimar (salariu de 6.264 lei/lună, conform veniturilor actuale aflate în plată pentru un viceprimar al Constanţei) va primi încă 2.175 lei pe lună, rezultând un venit suplimentar pensiei de 3.540 lei.
 
Aceste indemizaţii vor creşte, pentru că se vor lua în calcul veniturile edililor aflate în plată la momentul pensionării fiecăruia dintre ei.
 
Şefii Consiliilor Judeţene vor primi sume exorbitante
 
Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.
 
Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat, în cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla.
 
Cele mai mici „prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună. Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează, dacă au avut trei mandate.
 
 
Metoda de calcul prezentată în metodologie
 
Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet (de ex. primar)
 
48 luni x (0,40% x I) = X lei/lună
 
Unde „I” reprezintă indemnizaţia brută lunară în lei, aflată în plată pentru funcţia de primar.
 
În situaţia în care persoanele beneficiare au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (1), indiferent de durata acestora.
 
Exemplu de calcul:
 
Persoana beneficiară a îndeplinit 1 mandat complet de preşedinte de consiliu judeţean, 36 luni de mandat pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean, 1 mandat complet de primar şi 2 mandate pentru funcţia de viceprimar. 
 
Persoana beneficiară optează pentru 1 mandat de preşedinte de consiliu judeţean M1 = 48 luni, pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I1), M2 = cele 36 de luni pentru funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I2) plus M3 = diferenţa de 12 luni din mandatul de primar pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I3), şi un mandat complet de primar M4 = pentru care i se calculează indemnizaţia aferentă (I4).
 
Se renunţă la mandatele de viceprimar.
 
Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet la care se adaugă pâna la limita a 3 mandate (144 de luni), cu indemnizaţii diferite.
 
M1 = 48 luni x (0,40 % x I1) = X lei/lună 
la care se adaugă:
 
M2 = 36 luni x (0,40 % x I2) = Y lei/lună (vicepreşedinte) 
 
M3 = 12 luni x (0,40 % x I3) = Z lei/lună (primar)
 
M4 = 48 luni x (0,40 % x I3) = W lei/lună
 
unde:
 
I1 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean 
 
I2 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de vicepreşedinte de consiliu judeţean
 
I3 - indemnizaţia brută lunară aflată în plată pentru funcţia de primar
 
Calculul Indemnizaţiei finale:
 
48 luni x (0,40 % x I1) + 36 luni x (0,40 % x I2) + (12+48 luni) x (0,40 % x I3) =Itotal lei/lună.
 
Adică: X+Y+Z+W= Itotal lei/lună
 
În cazul exercitării unor mandate diferite, la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se au în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie, fără alte sporuri.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările