Carnea de porc se ieftineşte din cauza epidemiei de pestă porcină. La cât au ajuns preţurile luna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carne de porc. Foto: I.S.
Carne de porc. Foto: I.S.

Carnea de porc se ieftineşte, în Europa, din cauza epidemiei de pestă porcină. Preţurile au continuat să scadă în cele mai multe dintre statele UE, în ultima lună, reflectând cererea mai slabă atât pe piaţa internă cât şi pe cele de export.

În acelaşi timp, producţia a crescut, scrie thepigsite.com, potrivit ZF.

Conform sursei citate,  în intervalul de patru săptămâni încheiat pe 22 august, preţul de referinţă mediu pentru UE a scăzut cu mai mult de 6 euro, la 145 de euro pentru 100 de kg. 

Acesta este cel mai redus nivel din martie. Potrivit specialiştilor, preţurile sunt în mod normal stabile în lunile de vară, ceea ce înseamnă că referinţa actuală este cu 11% sub media ultimilor cinci ani pentru această perioadă.

Preţurile s-au redus în mai toate statele mari producătoare, inclusiv Germania şi Spania. Excepţie face Polonia, de unde au venit mistreţii care au răspândit pesta porcină în Germania. 

Sursa citată menţionează că Spania, unde boala n-a ajuns, este în special afectată de slăbirea cererii din China, unde populaţia de porci de fermă a început să se refacă.

La nivelul UE, producţia a crescut în perioada analizată, iar cea mai mare parte din creştere a fost exportată. Dar cum atât cererea internă, cât şi cea externă încep să dea semne de slăbiciune, s-ar putea să fie nevoie de preţuri şi mai mici pentru revigorarea cererii în UE, spun analiştii, potrivit ZF. Iar piaţa dă semne că se îndreaptă în această direcţie.

Producţia europeană de carne de porc este cu 5% mai mare decât acum un an. Datele arată că şi porcii au crescut în greutate.

Exporturile, inclusiv cele în China, au crescut cu aproape 20%. Însă veştile din China sugerează că această piaţă devine mai dificilă pentru exportatorii europeni. De asemenea, au urcat şi costurile de producţie, cum ar fi preţul nutreţului, ceea ce face ca viabilitatea financiară a sectorului de producţie să fie foarte problematică.

La nivel global preţurile alimentelor din luna iulie sunt cu peste 30% mai mari faţă de acum un an, deşi au scăzut timp de câteva luni. În august, a reînceput creşterea. O parte din vină pentru scumpiri o poartă condiţiile meteo nefavorabile , care au creat penurii, şi lipsa de forţă de muncă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite