Când ar putea fi gata interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria. Anunţul ministrului Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Interconectorul Grecia-Bulgaria ar putea fi gata în cursul lunii iunie, conform promisiunii oficialilor bulgari, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Parlament.

„Am discutat la Sofia despre interconector şi s-a promis atât de premierul bulgar, cât şi de ministrul bulgar al Energiei că va fi gata în cursul lunii iunie", spus Virgil Popescu.

Oficialul a subliniat că la primul grup de lucru regional privind reducerea dependenţei de gazul rusesc, care a avut loc la Sofia, s-a discutat despre operaţionalizarea platformei comune, dar nu a fost luată în discuţie o instalaţie de înmagazinare a gazului natural lichefiat în portul Alexandroupolis.

„Nu s-a discutat despre Alexandroupolis. A început practic construcţia Alexandroupolis în 3 mai, exact în ziua în care noi am semnat contractul între Romagz şi Exxon. Putem spune că sunt două momente de răscruce în reducerea dependenţei de gazul rusesc. S-a discutat de operaţionalizarea acelei platforme comune.(...) România, Grecia şi Bulgaria şi-au dat mâna în aşa fel încât să reducă dependenţa de gazul rusesc.(..) Alexandroupolis nu cred ca va fi gata în 2023, cred că se va mai mai prelungi puţin", a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că la Sofia a avut şi o serie de întâlniri bilaterale cu omologii săi din Azerbaidjan, Grecia şi Turcia.

„A fost o întâlnire foarte bună la Sofia. Pe lângă discuţiile pe care le-am avut împreună, am avut şi bilaterale. Există perspective să diversificăm sursele de aprovizionare, inclusiv Azerbaidjan, porturile LNG, porturile greceşti, turceşti", a mai spus Virgil Popescu, reiterând că oriunde merge să vorbească despre gaze naturale pentru România aduce „la masă" şi Republica Moldova.

Şi premierul bulgar Kiril Petkov a transmis, în data de 18 martie, că lucrările de construcţie la interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia se vor încheia la finele lunii iunie.

Construcţia acestei conducte cu o lungime de 182 kilometri trebuia să se finalizeze în luna aprilie 2021, dar între timp termenul limită a fost prelungit până la 31 decembrie 2021, din cauza pandemiei şi a unor probleme tehnice. Ulterior, compania responsabilă pentru acest proiect a acordat contractorului grec un răgaz suplimentar de şase luni, până în luna iunie 2022.

Cu o capacitate iniţială de trei miliarde metri cubi pe an, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia este o componentă importantă în planurile Europei de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti. Conducta IGB ar urma să fie conectată la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. 

Citeşte şi: Grecia va construi o instalaţie gaz lichefiat. Când ar putea fi gata şi cât va costa

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite