Amnistia fiscală din criză, cea mai importantă de după 1990

Amnistia fiscală din criză, cea mai importantă de după 1990

Guvernul permite ştergerea unor datorii

Amnistia fiscală dată de Guvern în acest an este „cea mai importantă amnistie fiscală de după 1990”, arată specialiştii EY.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cea mai importantă amnistie fiscală de după 1990 a intrat în vigoare. Avem de-a face cu o amnistie fiscală veritabilă, în sensul în care Guvernul a ales să anuleze în totalitate, prin ordonanţă de urgenţă, dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile pentru toţi acei contribuabili care vor opta să-şi plătească obligaţiile fiscale principale către bugetul de stat”, arată, într-o amplă analiză, Mihaela Mitroi şi Emanuel Băncilă, Parteneri EY.

Mai mult, pe lângă obligaţiile fiscale (inclusiv creanţele vamale), aceleaşi facilităţi se aplică şi obligaţiilor bugetare. Chiar unităţile administrativ-teritoriale vor putea opta pentru acordarea acestor facilităţi constând în anularea accesoriilor, în cazul obligaţiilor bugetare datorate bugetelor locale. Singura excludere vizează accesoriile aferente obligaţiilor ce se cuvin bugetului Uniunii Europene.

Moment zero

Specialiştii EY afirmă că acest act normativ poate reprezenta un moment zero de la care raporturile cu autoritatea fiscală să se desfăşoare fără frica unei inspecţii fiscale sau a verificării situaţiei fiscale personale.

Principiul care guvernează această amnistie este plata integrală a obligaţiilor bugetare principale scadente la 31 martie 2020 în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2020, coroborat cu declararea corectă a vectorului fiscal la data solicitării amnistiei. Astfel, orice contribuabil, care declară obligaţiile principale sau rectifică declaraţii fiscale ce vizează obligaţii principale cu termen de plată anterior datei de 1 aprilie 2020, beneficiază de anularea în totalitate a accesoriilor. Corecţiile trebuie să se încadreze în termenul de prescripţie de 5 ani. 

Având în vedere că orice inspecţie fiscală iminentă duce la imposibilitatea rectificării declaraţiilor fiscale ale contribuabililor, pentru a beneficia de amnistie, specialiştii EY consideră că este importantă verificarea preventivă a situaţiei fiscale a companiei în vederea stabilirii impunerii rectificării declaraţiilor sale fiscale.

De rezultatul acestui exerciţiu depinde anularea accesoriilor pe o perioadă fiscală care se poate întinde în trecut până în 2015. De asemenea, şi perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi 15 decembrie 2020 trebuie verificată preventiv pentru a se asigura declararea cu acurateţe a tuturor obligaţiilor fiscale.

În plus, beneficiază de amnistie nu doar acei contribuabili care vor face declaraţii rectificative după data intrării în vigoare a ordonanţei, ci şi aceia care au acumulat accesorii anterior datei de 31 martie 2020 şi care au plătit obligaţiile principale care au generat respectivele accesorii înainte de 31 martie 2020.

Ca atare, contribuabilii trebuie să se uite cu atenţie în trecut (i.e. până în 2015) şi să identifice aceste situaţii fie pentru a solicita restituirea unor astfel de accesorii dacă le-au plătit deja, fie pentru a solicita anularea lor. În caz contrar, după data de 15 decembrie, vor fi obligaţi să le plătească.   

Contribuabilii care sunt într-o inspecţie fiscală în curs la data intrării în vigoare a ordonanţei beneficiază de amnistia fiscală pe o perioadă chiar mai mare de 5 ani, în funcţie de perioada fiscală controlată prin inspecţia fiscală în curs.

Dar ce se înţelege prin inspecţie fiscală în acest caz particular? Trebuie să nu se fi comunicat decizia de impunere înainte de data intrării în vigoare a ordonanţei. Cine primeşte decizia de impunere după data de 31 martie, dar înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe face parte din categoria contribuabililor care pierd oportunitatea acordării acestei facilităţi.

În această ipoteză, atât termenul de depunere a cererii de anulare, cât şi termenul de plată a obligaţiilor fiscale principale este diferit de termenul general prevăzut de ordonanţă, respectiv 15 decembrie 2020.

Nerespectarea acestor termene duce la pierderea acestei facilităţi fiscale. Plata deciziei de impunere nu decade contribuabilul din dreptul său de a contesta decizia de impunere chiar dacă se plăteşte principalul şi se beneficiază de amnistia fiscală.

Ce se întâmplă cu deciziile de impunere

În ceea ce priveşte deciziile de impunere care au fost suspendate prin emiterea unei scrisori de garanţie bancară sau prin hotărâre judecătorească, contribuabilul are de luat o decizie: fie beneficiază de suspendare în continuare, cu riscul ca la sfârşitul litigiului fiscal să fie obligat să plătească accesorii atât pentru perioada controlată, cât şi pentru toată perioada de suspendare, fie alege să renunţe la suspendare şi să plătească obligaţiile principale pentru a beneficia de anularea tuturor accesoriilor. Astfel, dacă plăteşte acum şi câştigă ulterior litigiul fiscal, contribuabilul este îndreptăţit să primească dobânzi de întârziere de la ANAF în cuantum de 7,3% pe an, începând cu data la care debitul principal a fost plătit.  Mai mult, având în vedere durata unui ciclu procesual la care se adaugă perioada controlată şi durata soluţionării contestaţiei, se poate ajunge la anularea accesoriilor pentru o perioadă de peste 10 ani.

În plus, există o serie de cazuri particulare (eşalonare la plată, cerere de rambursare TVA respinsă pentru că s-a solicitat compensarea) pentru care amnistia se poate aplica în anumite condiţii foarte favorabile pentru contribuabil doar în situaţia în care sunt respectate termene specifice de decădere din ordonanţă.

Facilitatea fiscală reprezentând anularea accesoriilor îşi menţine valabilitatea şi în cazul în care, ulterior emiterii certificatului de atestare fiscală, organul fiscal constată existenţa unor obligaţii bugetare ce nu au fost incluse în fişa fiscală a contribuabilului la momentul acordării amnistiei. Cu alte cuvinte, dacă ulterior acordării anulării accesoriilor, contribuabilul îşi rectifică obligaţiile fiscale sau organul fiscal controlează contribuabilul şi impune obligaţii suplimentare aferente perioadei pentru care s-a acordat amnistia, această modificare a bazei de impunere ulterioară nu este de natură să ducă la anularea facilităţii fiscale deja acordate. 

„Suntem în prezenţa unei amnistii care acoperă cea mai largă paletă de contribuabili şi cazuistici specifice acestora, cu un  grad de acoperire pe care nu l-am mai întâlnit până acum. Sperăm ca şi implementarea amnistiei să decurgă la fel de uşor pe cât de atractivă este ordonanţa”, conchid specialiştii EY. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările