Adrian Vasilescu: În piaţa energiei este un dezmăţ. Ei cred că le-a venit momentul să îşi umple buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adrian vasilescu consilier bnr guvernator foto fb adrian vasilescu

Consilier de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu a explicat pentru Libertatea cum de s-a ajuns la o prognoză de 5,6% a inflaţiei pentru sfârşitul anului şi ce rol joacă aici liberalizarea pieţei energiei.

Într-un interviu pentru Libertatea, Vasilescu mai precizează că partea cea mai mare a scumpirilor a avut deja loc, iar până la finalul anului va mai exista doar o creştere moderată a preţurilor.

„Asta înseamnă aşa la noi: combustibilii s-au scumpit. Apoi, energia electrică şi gazele s-au scumpit. (...)

S-au scumpit pentru că la energie electrică şi la gaze s-a făcut liberalizarea pieţei. Această liberalizare este o chestiune de tranziţie acum. Piaţa a fost administrată, ea a deprins mecanismele unui sistem administrat şi în momentul în care s-a liberalizat s-a întâmplat ca şi în 1990, la 1 noiembrie, când s-au liberalizat preţurile în România. 

O piaţă cu preţuri libere a făcut dintr-odată explozie. Până când piaţa s-a aşezat. Am avut inflaţie de 300% în 1993 şi de atunci a tot scăzut până în 2004, când a ajuns sub 10%. (...)

Acum, acolo (în piaţa de energie şi gaze – n.r.) este un fel de dezmăţ. Producătorii şi furnizorii cred că le-a venit lor momentul să îşi umple buzunarele, să îşi umple conturile. Dar nu poate fi aşa, pentru că ei nu înţeleg un lucru esenţial: îşi pierd încrederea publicului, a societăţii, şi nu înţeleg că preţurile se vor stabiliza nu pentru că vor vrea ei, ci pentru că piaţa are mecanisme de stabilizare a preţurilor. În piaţă va interveni şi consumatorul cu un drept de decizie. Şi mai e ceva, mai trebuie să intre şi Consiliul Concurenţei aici”, a spus Vasilescu.

Creşteri de până la 48% la preţul energiei

Preţul energiei a crescut masiv pe bursa de profil, iar aceste scumpiri ajung deja în facturile celor care trebuie să îşi facă noi contracte în perioada următoare.

Site-ul E-nergia.ro a comparat vechile oferte cu cele noi la principalii furnizori de pe piaţă, iar creşterile sunt între 8% şi 48% pentru curentul electric. Concomitent, preţul gazelor este estimat să crească cu 20% în a doua jumătate a anului, iar acest lucru se va vedea în lunile de iarnă.

Citeşte şi:

Preţul gazelor şi energiei electrice a depăşit gradul de suportabilitate pentru consumatorii casnici. „E nevoie de un Plan de Urgenţă“

Estimări: Cu cât se scumpeşte energia electrică pentru consumatorii casnici, după majorările de pe piaţa angro

Energia electrică, gazele şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în ultimul an GRAFIC

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite