„Statul nostru, cel de toate zilele, e cel mai imprevizibil plătitor”. Ce spune un antreprenor despre noile măsuri fiscale

0
Publicat:

Impactul noilor măsuri fiscal-bugetare este mai amplu decât o arată cifrele oficiale. Pentru antreprenorii din domenii esențiale precum siguranța la incendiu, efectele se propagă pe mai multe niveluri, de la aprovizionare și producție, până la relația cu clienții și statul.

calculator femeie cifre
Foto: Shutterstock

Observ că discuțiile despre măsurile fiscal-bugetare s-au concentrat în principal pe efectele imediate: «când ia foc casa, întâi o stingi», multă indignare despre creșterea prețurilor, scăderea consumului, lipsa consultării”, a declarat, pentru Adevărul, Mihai Hofman, fondatorul Fabricii de Extinctoare.

În opinia sa, ce nu s-a discutat, dar este crucial, este efectul compus al majorării accizelor și TVA. Acesta se resimte pe mai multe planuri. „Lanțul de aprovizionare e afectat în cascadă, de la materii prime și producție până la transportul către client. O să avem o creștere de minimum 5% a prețului final. Guvernul ar trebui să evalueze impactul și să introducă măsuri compensatorii sustenabile pe termen lung”, susține el.

Siguranța devine negociabilă în sectoare-cheie

La fel de îngrijorător este impactul asupra clienților din sectoare esențiale: HoReCa, construcții sau producție. Toate aceste industrii sunt grav afectate și, spune Hofman, „sunt obligate să taie de undeva costuri. De unde? Inclusiv de la siguranța la incendiu, un domeniu strict reglementat, dar sensibil la costuri.”

Statul, între cerințe stricte și plăți întârziate

O altă problemă evidențiată este legată de cel mai mare consumator din domeniu: statul. „Statul nostru, cel de toate zilele, este cel mai mare consumator de stingătoare și servicii de mentenanță, dar și cel mai imprevizibil plătitor”. Efectul este inevitabil: „Contractele în derulare cu furnizorii privați de servicii și construcții, neplătiți din lipsa fondurilor, întârzie plățile pe lanț, reducând implicit cererea”, adaugă antreprenorul.

Estimările optimiste ale Guvernului ascund pierderi reale

În final, avertismentul este clar: multe companii vor fi afectate mult mai grav decât lasă să se înțeleagă expresii precum „reașezarea cotelor de TVA” sau „măsuri care contribuie la echilibrarea bugetară”. Hofman punctează: „Care va fi impactul? Avem doar estimări de venituri suplimentare la buget, prezentate de guvern, dar mă tem că pierderile vor fi mai mari decât ce ne-a arătat Bolojan. Aceste minusuri le vom discuta spre finalul anului, cu alte măsuri de tipul «repede, că ne arde casa»”, conchide acesta.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite