Sindicatele demontează noua lege a pensiilor: Stagiul contributiv anulează toate perioadele asimilate

0
Publicat:

Blocul Național Sindical (BNS) a informat miercuri că va sesiza Comisia Europeană cu privire la incertitudinile pe care le aduce noua lege a pensiilor, care favorizează doar actualii pensionari și îi sancționează pe salariații activi.

Talon de pensie și bani lângă un calculator
BNS susține că noua lege a pensiilor îi pedepsește pe salariații activi

„Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! 🇷🇴 Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”, a declarat miercuri Dumitru Costin, președintele BNS.

Concret, stagiul de cotizare minim pentru a putea ieși la pensie, respectiv 15 ani, era format în legea actuală (263/2010) atât din perioadele în care s-au plătit contribuții, cât și din perioade necontributive sau asimilate, așa cum sunt numite de lege, respectiv:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

c) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

d) a satisfăcut serviciul militar că militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

e) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

g) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

Legea noua prevede, deși recunoaște perioadele de mai sus că fiind asimilate, luarea în calcul a acestor perioade exclusiv la stabilirea valorii pensiei dar nu mai sunt cuantificate în stagiul minim de cotizare, excepție făcând concediul pentru creșterea copilului care este asimilat de lege stagiului contributiv.

Acest lucru înseamnă că cei care sunt la vârstă de pensionare și au stagiu minim format din perioade de contribuții și perioade asimilate cum sunt cele de mai sus nu se vor mai putea pensiona până nu vor atinge cei 15 ani de stagiu formați din perioade în care s-au plătit efectiv contribuții”, subliniază BNS.

Situația este similară în cazul stagiului complet de cotizare. Anumite reduceri de vârstă acordate de exemplu pentru condiții de muncă deosebite sau speciale sunt condiționare de existența stagiului complet de cotizare numai că legea nouă spune că acesta trebuie să fie contributiv, în ciuda faptului că angajatorii plătesc suplimentar astfel încât valoarea pensiei să nu fie afectată.

De asemenea accesul al reducerea vârstei de pensionare pentru femeile ce au născut și crescut mai mulți copii este condiționat de existența stagiului complet contributiv.

Prin această prevedere în fapt Guvernul operează deja o creștere a stagiului de cotizare minim și cel complet.

Graficul de creștere a vârstei de pensionare la femei este deja asumat. Într-o formulare extrem de ambiguă se introduce în legea nouă posibilitatea de a crește vârsta de pensionare, stagiul minim cât și complet de cotizare, cu trimitere la un raport al Comisiei Europene referitor la speranță de viață. Raportul invocat prevede deja o creștere accentuată a speranței de viață, atât la femei, cât și la bărbați începând cu 2030, însemnând că Guvernul pregătește terenul pentru o nouă creștere a vârstei de pensionare în perioada nu foarte îndepărtată, până în 2030 mai sunt doar 6 ani.

Legea stimulează pensionarea anticipată

BNS semnalează că prin noua lege sunt penalizați cei ce au lucrat în condiții de muncă speciale sau deosebite mai mult de 21 de ani. Reducerea vârstei pentru cei ce au lucrat 30 de ani în condiții deosebite este de 3 ani, iar pentru cei ce au lucrat în condiții speciale la 26 ani reducerea e de 2 ani.

„În mod absolut bizar legea nouă pare să stimuleze pensionarea anticipată. Pensia anticipată din legea actuală se acordă cu maxim 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare pentru cei ce aveau peste 8 ani de stagiu peste stagiul complet de cotizare. în acest caz pensia nu era diminuată iar cei pensionați astfel nu aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul. Legea noua consideră că te poți pensiona cu 5 ani înainte de vârstă dacă ai stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani peste stagiul complet de cotizare, caz în care pensia este considerată pensie pentru limită de vârstă și se poate cumula pensia cu salariul.

Chiar și pentru pensionarea anticipată parțială devenită în legea noua pensionare anticipată, penalizările sunt mai mici în noua lege. În legea actuală se prevede o reducere de 0,5% pentru fiecare luna până la 1 an, până la 0,25% până la 5 ani, iar în legea noua penalizările sunt între 0,4 și 0,2%”, mai arată sindicatul.

Probleme grave în cazul accidentelor de muncă

În plus, în caz de accidente de muncă nu se mai poate primi pensie de invaliditate fără stagiu de cotizare. Accidentele de muncă au același tratament că accidentele obișnuite, nu se preciează în lege care este stagiul necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate, probabil se vor preciza aceste stagii prin normele de aplicare ale legii.

Punctajele acordate pentru stagiul potențial pentru persoanele pensionate pe caz de invaliditate se reduc semnificativ – pentru grupa 1 de la 0,7 la 0,25, pentru grupa 2 de la 0,55 la 0,2 și la grupa 3 de la 0.35 la 0.1.

Pe de altă parte, față de nivelul pensiilor din decembrie noua lege înseamnă – o creștere a pensiilor în plată cu 13,8% de la 1 ianuarie și o creștere între 40 și 89% de la 1 septembrie 2024, dacă ea va fi aplicată. Pentru viitor însă creșterile de pensii sunt condiționate de procentul de creștere al veniturilor din contribuții. Formularea este una ambiguă, nu se precizează dacă vorbim de creștere nominală sau de creștere reală sau ca % din PIB. Anual se vă întocmi un raport referitor la respectarea regulilor de majorare a punctului de pensie. Practic se instituie un mecanism de creștere al pensiilor ce ar trebui să fie avizat de Consiliul Fiscal. Se precizează că în măsura în care raportul Consiliului Fiscal va indica abateri de la impactul financiar sau de la mecanismul de calcul din lege Guvernul se obligă să ia măsuri de corecție (creșteri de vârstă de pensionare, creșteri de stagiu de cotizare, creșteri de contribuții sociale, etc).

Mecanismul de stabilitate așa cum este numit în proiectul de lege crează la rândul lui inechitate raportat la contributivitate – o persoană care a contribuit un număr mai mic de ani dar cu baza de calcul formată din salarii mai mari obține astfel o pensie mai mică decât o persoana care a contribuit 35 de ani cu baza de calcul formată din salarii mici, deși cumulat valoarea contribuțiilor plătite în primul caz este mai mare decât cea din al doilea caz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite