Sindicat: Mii de angajaţi din industrii care depind de Alro Slatina sunt în şomaj. Există posibilitatea să se închidă şi celelalte două hale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Peste 12.000 de angajaţi din industrii care depind de Alro Slatina sunt în prezent în şomaj, după reducerea activităţii uzinei, a declarat, luni, Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Aluministul din Alro.

În timpul mitingului organizat în faţa Guvernului de mai multe sindicate din industria metalurgică, oficialul a transmis: „Noi (Alro Slatina - n.r.) am închis două hale de electroliză şi cea de-a treia este în curs de închidere. Avem aproape 500 de oameni plecaţi din Alro, iar pe orizontală sunt peste 12.000 de oameni care depindeau de Alro şi care acum au plecat în şomaj", a afirmat Constantin Popescu, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în total, circa 40.000 de locuri de muncă în industrii pe orizontală sunt puse în pericol de reducerea activităţii la Alro Slatina.

La Alro urmează să intre în şomaj încă 200 şi ceva de oameni pe parcurs; cum se opresc cuve din hală ei intră în şomaj. În total este vorba de 40.000 de locuri de muncă, inclusiv cele pe orizontală. Mă refer la cei care cară alumina pe barjele de la Constanţa la Tulcea, mă refer la transportatorii pe cale ferată, mă refer la transportatorii rutieri, mă refer la cei care fac mentenanţă la Alro, mă refer la angajaţii Alro, mă refer la angajaţii de la Tulcea (rafinăria Alum - n. r.), mă refer la firma de pază care apără teritoriul fabricii, deci sunt multe. Toate aceste locuri de muncă dispar. Multora nu le vine să creadă, dar asta e realitatea. E un joc mult prea periculos ca să îl acceptăm", a susţinut Popescu.

Oficialul a avertizat că există posibilitatea ca şi ultimele două hale rămase deschise la Alro să fie închise în viitor.

„A început oprirea celei de-a treia hale, ea este în curs de oprire. Din cinci hale, cred că nu rămâne niciuna, asta este marea problemă, că nici pentru celelalte două nu avem curent electric la preţuri rezonabile. Cu siguranţă există posibilitatea să se închidă şi celelalte două hale, după ce se închide Hala 7, ţinând cont că nu există energie şi nu poţi să suporţi costul exorbitant al energiei, al gazelor, care duc preţul de cost peste Bursa de la Londra. 

Noi vindem aluminiul la Bursa de la Londra, iar acolo este un preţ stabilit de cerere şi ofertă, nu poţi să vinzi cum vrei tu, cum vând traderii noştri energia şi gazele. Iar acolo nu vinzi decât la un preţ reglementat de bursă, între ghilimele reglementat, în funcţie de solicitări. Şi ce să faci, să producem de dragul de a produce? Care e acţionarul ăla nebun să vină cu bani de acasă?", a explicat sindicalistul.

   

Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să faciliteze achiziţia de către Alro a energiei la preţuri corecte, nu la preţuri speculative.

„Revendicările sindicatelor din uzina de aluminiu sunt să putem achiziţiona energie la preţuri corecte, aşa cum achiziţionează şi traderii, şi astfel să salvăm locurile de muncă, să salvăm oamenii să nu intre în şomaj. Am făcut 80 de solicitări să participăm la licitaţiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia şi am fost agreaţi să participăm doar la două licitaţii. Nu înţeleg de ce. Au fost licitaţii care s-au ţinut şi cu un singur licitator care a ajuns acolo şi i-au dat energia. Noi probabil că nu suntem pe placul lor. Solicităm Guvernului ca, aşa cum le-a dat energie traderilor, să ne dea de la fiecare trader câte 2 megawaţi şi vom redeschide două hale de electroliză şi vom putea să funcţionăm. Nu cerem mult, măcar câte 2 megawaţi, dar la preţuri corecte, nu la preţuri de speculă. Iar în altă ordine de idei, Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU, să nu mai fie 45-50%, aşa cum fac ei, să fie 10%, aşa cum e în celelalte state din Uniunea Europeană. Nu credeţi că legile Uniunile Europene se aplică altfel în România decât în Austria, Germania şi în alte state?", a afirmat Constantin Popescu.

Mai multe sindicate din industria metalurgică, reprezentând angajaţi de la Alro Slatina şi de la Alum Tulcea, au organizat luni un miting de protest în faţa Guvernului, principala revendicare fiind reglementarea pieţei de energie.

Acţiunea a fost organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.

protest al angajaţilro ALRO Slatina în faţa guvernului

O nouă serie de proteste a început luni, 14 februarie 2022 FOTO: Adevărul

Organizaţiile sindicale solicită reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, şi instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, şi cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.

De asemenea, sindicatele cer eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim 750 lei/Mwh. 

Producătorul de aluminiu este cel mai mare consumator de energie din România.

protest al angajaţilro ALRO Slatina în faţa guvernului

Sindicaliştii din metalurgie vor protesta patru zile la rând FOTO: Adevărul

La sfârşitul lui decembrie 2021, compania a anunţat că va diminua activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.

În data de 9 februarie, Alro Slatina a început să oprească şi Hala 7 de Electroliză, cea de a treia la care se va renunţa.

„La Alro au fost închise deja două hale de electroliză, respectiv Hala 8 şi Hala 9, iar începând de azi, 9 februarie, se va continua cu oprirea Halei 7 de electroliză, fapt ce reprezintă închiderea a 60% din capacitatea de producţie (din cinci hale rămânând funcţionale doar două). Urmează ca sute de angajaţi să fie trimişi în şomaj tehnic şi mii de angajaţi ce depind în mod direct sau indirect de Alro să rămână fără locuri de muncă”, se arată într-un comunicat semnat de liderii sindicatelor din cadrul companiei.

Citeşte şi: ALRO ar putea relua producţia de aluminiu electrolitic în 2023, sub rezerva stabilizarii pieţei energiei. La cât ajung costurile de repornire

Sindicatele din industria metalurgică, proteste în faţa Guvernului din cauza preţului la energie electrică şi gaz

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite