Sfaturi de la un fost ministru de Finanţe: Ce să faceţi ca să reduceţi efectele inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile au crescut cu 5,4% în luna iunie 2018 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform INS. Asta înseamnă că un venit la acelaşi nivel ca cel obţinut cu un an în urmă valorează azi mai puţin, pentru că se pot cumpăra mai puţine bunuri decât în 2017 cu aceeaşi sumă. Un fost ministru de Finanţe oferă câteva sfaturi practice pentru a reduce efectele inflaţiei.

Ioana Petrescu, ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, susţine că inflaţia loveşte, în primul rând, în economiile românilor, pentru că 100 lei puşi deoparte valorează mai puţin azi decât în urmă cu un an. Inflaţia „muşcă” din economii.

„Care e soluţia? Trebuie să economisim în continuare, dar ţinând cont de câteva lucruri”, susţine ea, oferind câteva sfaturi, pe care le redăm mai jos, integral.

1. Puneţi o parte din economii în valută. De exemplu, euro se va aprecia odată cu inflaţia. Astăzi un euro este 4,65 lei, dar experţii estimează că va creşte până la 4,7 anul acesta. Dar e bine să nu vă puneţi toţi banii într-o singură valută şi să transformaţi o parte din economii şi în altă monedă decât euro. Nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla în UE şi euro să se deprecieze brusc faţă de leu.

2. Dacă sunteţi mai precaut şi nu vă plac investiţiile riscante, puteţi opta pentru depozite la termen în valută. Aici trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva lucruri: valoarea dobânzii pe perioada depozitului şi a comisionului de retragere anticipată (nu vă sfătuiesc să îi retrageţi anticipat, dar se pot întâmpla urgenţe şi e bine de ştiut cât aţi pierde în acest caz), comisionul de retragere din contul de valută (aproape toate băncile au aşa ceva şi acesta se aplică şi dacă depozitul a ajuns la termen) şi la valoarea impozitului pe dobândă. Nu veţi face o avere doar din depozite, dar sunt sigure şi aprecierea euro lucrează pentru dumneavoastră. E important de ştiut că toate depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în limita de 100.000 euro per deponent per bancă.

3. Nu v-aş sfătui să vă investiţi economiile în proprietăţi în acest moment. BNR avertizează că suntem aproape de o bulă imobiliară. În mai 2018, ritmul creşterii imobiliare a fost de 6% în Bucureşti şi de 4% în restul ţării. 6% este pragul de la care autorităţile europene se sesizează asupra unei posibile bule. Asta ce înseamnă? Că imobilele sunt supraevaluate acum. În majoritatea zonelor din ţară, dacă veţi cumpăra azi o casă, ea va valora în curând mai puţin decât preţul pe care îl veţi plăti. E bine să investiţi în imobiliare doar când preţurile sunt mici.

4. Puteţi investi şi pe piaţa de capital. 11 din cele 13 companii care formează indicele BET, referinţa bursei bucureştene, au înaintat propuneri privind distribuirea de dividende din profitul anului precedent, conform Ziarului Financiar. Media randamentului dividendelor din rândul celor mai lichide firme româneşti ajungea la 6,19%, conform aceleaşi surse. Puteţi considera randamentul dividendului ca pe un randament al investiţiei. După cum vedeţi randamentul acestei investiţii este peste rata de inflaţiei. Atenţie însă! Aceste investiţii nu sunt sigure şi acest randament s-ar putea să nu fie la fel de mare şi în viitor. Dacă aveţi apetit pentru risc, puteţi pune o parte din bani în astfel de investiţii. Pentru a diminua riscurile, sfatul meu este să nu investiţi totul pe piaţa de capital!

Ce se întâmplă cu cei care au împrumuturi la bănci, în condiţiile în care creşte inflaţia? Aici veştile sunt împărţite. Dacă aveţi o rata fixă în lei, inflaţia lucrează în favoarea dumneavoastră. De exemplu, dacă trebuie să plătiţi 500 lei pe lună, valoarea reală a acestei sume este mai mică decât anul trecut, deci practic plătiţi mai puţin.

Dacă aveţi o rată variabilă în lei, veştile sunt foarte proaste. Rata variabilă depinde de ROBOR, iar ROBOR tinde să crească atunci când inflaţia creşte, ceea ce se întâmplă şi astăzi. ROBOR este în prezent 3,39% şi probabil va mai creşte până la 4%, conform reprezentanţilor mediului bancar.

Dacă aveţi rate la bancă în euro, de asemenea veştile sunt proaste pentru că euro se apreciază faţă de leu când preţurile cresc la noi. Ce e de făcut?

5. Pentru cei care au rate în euro sau cei care au rate variabile în lei, ideal ar fi ca, în cazul în care dispuneţi de economii în lei, să acoperiţi cu ele cât mai mult din împrumuturile la bănci. Din cauza inflaţiei, astăzi economiile în lei îşi pierd din valoare, în timp ce ratele variabile în lei si ratele în euro devin din ce în ce mai costisitoare.

6. Pentru cei cu rate variabile în lei, puteţi încerca să refinanţaţi şi să negociaţi o rată fixă! Atenţie, acest sfat nu se aplică celor cu rate în valută pentru că rata fixă la creditele în euro nu vă ajută prea mult, în condiţiile în care euro se apreciază prin creşterea inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite