Senatul a respins plata contribuţiilor la nivelul salariului minim pentru angajaţii part-time

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Senatului a respins, marţi, ordonanţa 4/2017 care prevede că angajatorii trebuie să plătească pentru angajaţii cu normă parţială de lucru contribuţii la nivelul salariului minim. Senatul este prima cameră sesizată.

Anterior, senatorii din comisia de buget-finanţe au adoptat un raport negativ la ordonanţă, propunând plenului Senatului anularea acestei impozitări. Numai comisia pentru muncă a dat raport favorabil. Senatul este prima cameră sesizată şi urmează discutarea Ordonanţei în Camera Deputaţilor. 

Legea care prevede că angajatorii vor plăti contribuţii la nivelul salariului minim şi pentru lucrătorii angajaţi part-time a intrat în vigoare la data de 1 august. Ea prevede că angajatorii au obligaţia de a plăti contribuţii CAS şi CASS la nivelul salariului minim, de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim.

Studenţii, pensionarii şi elevii sunt exceptaţi de la prevederile actului normativ. Tot printre excepţii se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilităţi cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puţin de 8 ore pe zi sau cei care obţin venituri din mai multe contracte de muncă dintre care unul cu normă întreagă.

La acest moment, din calculul guvernanţilor rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională asupra acestei ordonanţe, pentru încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuţii sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă. Până la acest moment, nu există o astfel de iniţiativă din partea Avocatului Poporului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite