Banca Angliei a făcut joi prima majorare consecutivă a dobânzii cheie din 2004, cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Banca Angliei a făcut joi prima majorare consecutivă a dobânzii cheie din 2004, cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, şi a început procesul de înăsprire cantitativă a politicii monetare, în cadrul eforturilor de a limita inflaţia care a atins în decembrie maximul ultimilor 30 de ani, transmite CNBC.

Banca a dat startul la majorările ratelor în decembrie, crescând dobânda cheie la 0,25%, de la minimul istoric de 0,1%.

De atunci, datele au arătat că inflaţia din Regatul Unit a atins un maxim din ultimii 30 de ani în decembrie, alimentată de costurile mai mari ale energiei, revenirea cererii şi problemele din lanţurile de aprovizionare, care au condus la creşterea preţurilor de consum.

Banca Angliei şi-a ridicat joi prognoza de inflaţie la un vârf de 7,25% în aprilie, de la prognoza din decembrie, de 6%.

Banca Angliei continuă politica de înăsprire a politicii monetare cantitative, odată ce dobânda cheie a atins 0,5%, reducându-şi ţinta de cumpărare de obligaţiuni guvernamentale şi corporative prin încetarea reinvestirii activelor aflate la scadenţă.

Un program de vânzări de obligaţiuni corporative este programat să fie finalizat nu mai devreme de sfârşitul anului 2023.

În raportul său, MPC a spus că orice înăsprire suplimentară a politicii monetare va depinde de perspectivele inflaţiei pe termen mediu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite