Ședință cu ușile închise la FED, după colapsul băncii Silicon Valley

0
Publicat:

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a anunţat că o reuniune cu uşile închise a consiliului guvernatorilor va fi organizată luni, în conformitate cu procedurile de urgenţă, transmite Reuters.

Trei clienți citesc afișele de pe ușa închisă a SVB care a dat faliment vineri
O ședință cu ușile închise va avea loc luni la FED, după colapsul băncii Silicon Valley

Reuniunea care va începe la 11:30 a.m. (03.30 GMT) va avea drept subiect principal revizuirea şi stabilirea dobânzilor percepute de băncile din sistemul Rezervei Federale, a informat Fed într-un comunicat.

Banca Centrală a SUA nu a oferit alte detalii, dar reuniunea oficialilor Fed vine după colapsul Silicon Valley Bank, cel mai mare colaps al unei instituţii financiare de după criza mondială din 2008. Prăbuşirea SVB a perturbat pieţele mondiale, a prăbuşit acţiunile băncilor şi i-a făcut pe antreprenorii din sectorul tehnologiei din California să fie îngrijoraţi cu privire la finanţare.

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele băncii a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg News, Rezerva Federală şi Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) analizează posibilitatea înfiinţării unui fond special care va permite organismelor de reglementare să acopere mai multe depozite la băncile care întâmpină probleme după colapsul Silicon Valley Bank. Sursele adaugă că regulatorii au discutat acest nu vehicul special în cursul conversaţiilor cu directorii de bănci şi speră că o astfel de măsură îi va linişti pe deponenţi şi va contracara orice panică.

Falimentul Silicon Valley Bank, cel mai mare din 2008 încoace

Prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SVB), care a fost închisă vineri de autoritățile americane, a creat un val de panică în sectorul bancar, piețele punându-și întrebări cu privire la consecințele celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace, potrivit AFP.

Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.

Prin urmare, autoritățile americane au intrat oficial în posesia băncii și au încredințat conducerea acesteia Corporaţiei Federale pentru Garantarea Depozitelor (FDIC) gestionarea activelor sale.

FDIC a anunţat ulterior că a luat măsuri pentru a proteja depozitele şi că toţi clienţii cu fonduri asigurate vor avea deplin acces la ele cel târziu lunea viitoare.

Celor care au depozite negarantate de către autorităţile federale, FDIC le va plăti săptămâna viitoare un dividend şi le va da un certificat pentru restul fondurilor, care vor fi rambursate pe măsură ce se vor vinde activele băncii.

FDIC, care este fondul ce garantează depozitele bancare în SUA, cere clienţilor SVB să intre în contact cu fondul în cazul în care au conturi cu peste 250.000 dolari, suma standard asigurată în ţară.

Autorităţile au creat, în plus, o entitate „moştenitoare” a SVB care va relua activităţile băncii, cel târziu luni, pentru a garanta serviciul pentru clienţi, accesul la fonduri sau plata cecurilor.

Puțin cunoscută publicului larg, SVB se specializase în finanțarea start-up-urilor și devenise a 16-a cea mai mare bancă americană în funcție de active: la sfârșitul anului 2022, avea active de 209 miliarde de dolari și aproximativ 175,4 miliarde de dolari în depozite.

Dispariția sa reprezintă nu numai cel mai mare faliment bancar de la Washington Mutual în 2008, ci și al doilea cel mai mare faliment al unei bănci de retail din SUA.

Panica de pe piețe a început joi, după ce SVB a anunțat că încearcă să strângă rapid capital pentru a face față retragerilor masive ale clienților săi, pierzând 1,8 miliarde de dolari din vânzarea de titluri financiare.

Cum s-a ajuns aici

Miercuri, SVB a anunțat că a vândut o mulțime de titluri de valoare în pierdere și că va vinde acțiuni noi în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul. Acest lucru a declanșat panica în rândul principalelor firme de capital de risc, care ar fi sfătuit companiile să își retragă banii de la bancă.

Acțiunile companiei s-au prăbușit joi, antrenând și alte bănci. Vineri dimineață, acțiunile SVB au fost oprite și SVB a abandonat eforturile de a strânge rapid capital sau de a găsi un cumpărător. Alte câteva acțiuni bancare au fost oprite temporar vineri, printre care First Republic, PacWest Bancorp și Signature Bank.

Momentul în care FDIC a preluat controlul la mijlocul dimineții a fost demn de remarcat, deoarece agenția așteaptă de obicei până la închiderea pieței pentru a interveni.

„Starea SVB s-a deteriorat atât de repede încât nu a mai putut rezista decât cinci ore”, a scris directorul general al Better Markets, Dennis M. Kelleher. „Asta pentru că deponenții săi își retrăgeau banii atât de repede încât banca era insolvabilă, iar o închidere pe parcursul zilei era inevitabilă din cauza unei alergări clasice a băncilor.”

Declinul Silicon Valley Bank provine parțial din cauza creșterilor agresive ale dobânzilor operate de Federal Reserve în ultimul an.

Atunci când ratele dobânzilor erau aproape de zero, băncile s-au încărcat cu titluri de trezorerie cu scadență lungă și cu risc aparent scăzut. Dar, pe măsură ce Fed majorează ratele dobânzilor pentru a combate inflația, valoarea acestor active a scăzut, lăsând băncile să stea pe pierderi nerealizate.

Ratele mai mari au afectat în mod deosebit sectorul tehnologic, subminând valoarea acțiunilor tehnologice și îngreunând obținerea de fonduri, a declarat economistul șef al Moody's, Mark Zandi. Acest lucru a determinat multe firme de tehnologie să retragă depozitele pe care le dețineau la SVB pentru a-și finanța operațiunile.

Falimentul băncii începe să producă efecte în lanț pe trei continente

Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte în lanț, afectând sute, poate chiar mii, de companii de pe trei continente care-și țineau lichiditățile la filialele băncii americane.

SVB avea filiale în Canada, Marea Britanie, China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia, iar ecourile falimentului din California sunt abia la început, scrie Jerusalem Post.

Fondatorii de startup-uri din zona Bay din California sunt panicați cu privire la accesul la bani și la plata angajaților. Temeri de contagiune au ajuns în Canada, iar unitatea SVB din Marea Britanie urmează să fie declarată insolvabilă. Fondatorii avertizează că eșecul băncii ar putea distruge startup-urile din întreaga lume fără intervenția guver

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite