Scumpirea alimentelor și cu 150%, în județul cu cele mai mici salarii din Oltenia

0
0

Prețurile alimentelor de bază a explodat, în ultimii doi ani. Scăderea puterii de cumpărare și a nivelului de trai, pe fondul pandemiei și al războiului din Ucraina, se reflectă în buzunarele românilor.

Coșuri pline cu alimente și produse de bază
Coșul zilnic ne costă tot mai mult de la o lună la alta Foto Arhiva Adevărul

Un studiu desfășurat în județul care înregistrează cele mai mici salarii din Oltenia arată care sunt alimentele de bază ale căror prețuri practic s-au dublat și chiar mai mult.

Este vorba despre Vâlcea, iar monitorizarea a fost realizată de către Direcția pentru Agricultură Județeană, în baza unei note de serviciu din martie 2020,  în urma căreia s-a derulat o campanie.

Analiza a avut în vedere o comparație a prețurilor afișate la finele lunilor august din 2020 și 2022. Cele mai mari creșteri se remarcă la produsele din țară, în detrimentul celor din import. Sunt situații în care alimentele au ajuns să aibă același preț, indiferent că provin din producția internă sau din afara granițelor țării.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Ceapa, uleiul de floarea soarelui și cartofii, toate produse în România, s-au scumpit cel mai mult în Vâlcea, în ultimii doi ani. Ceapa costa în urmă cu doi ani 1,14 lei/kg, iar la finele verii ajungea la 2,95 lei/kg. Uleiul de floarea soarelui de la 5,22/ lei de lei, a ajuns la 11,87 lei/l, iar un kilogram de cartofi, de la 1,19 lei, a ajuns la 2,59 de lei. 

Zahărul, făina, mălaiul și pâinea intermediară, din producția internă, și-au dublat prețurile (creșteri cuprinse între 90 – 100%). Zahărul costa la finele verii 4,99 lei/kg (de la 2,54 lei), făina 5,20 de lei/kg (de la 2,71 lei), mălaiul 4,73 lei/kg (de la 2,47 lei), iar pâinea intermediară 3,73 de lei (de la 1,95 de lei).

Creșteri ale prețurilor de peste 50% s-au mai înregistrat și pâinea albă – costă acum 3,39 lei / buc. (față de 1,85 de lei în urmă cu doi ani); laptele de vacă, cu 1,5% conținut de grăsime – costă 7,59 lei/l (față de 4,24 lei); zahărul de import costă la fel ca cel produs în țară – 4,99 lei/kg (față de 2,57 lei); mălaiul de import – 13,29 lei/kg (față de 7,98 lei); untul a sărit la 12,69 lei – în cazul celui cu 65% grăsime – de la 7,87 lei, și la 16,52 de lei – în cazul celui cu 82% grăsime – de la 10,22 de lei; prețul castraveților a sărit la 4,87 lei/kg față de 3,13 lei în urmă cu doi ani, al morcovilor de import a ajuns la 2,99 lei/ kg (de la 1,99 lei), iar la pastele făinoase (macaroane) prețul a crescut la 5,52 lei (de la 3,42 lei), pentru pachetul de 500 grame.

La carne, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cea de pui

Cu peste 40% s-au scumpit și morcovii românești - 2,67 de lei/kg (de la 1,79 lei) și fasolea uscată – 10,66 lei/kg (de la 7,38 lei); untul de import, de 65% grăsime – 10,79 lei (față de 7,29 lei), ouăle (mărimea M) – 18,22 lei/cartonul de 30 de ouă (față de 12,64 de lei) și laptele de vacă cu grăsime 3,5% - cel românesc a ajuns la 7,55 de lei/l (de la 5,32 lei), iar cel de import la 4,99 lei/l (de la 3,59 lei).  

La carne, creșterile sunt cuprinse între 4 și 53%. Cea mai mare majorare se constată la carnea de pasăre: pulpele întregi au ajuns la 12,35 de lei/kg de la 8,07 lei/kg. Puiul grill de România a ajuns să coste cel puțin 12,73 lei/kg (de la 8,72 de lei), iar pulpele inferioare 16,14 lei/kg (de la 11,38 lei/kg). Cele mai mici creșteri de preț se observă la carnea de porc importată – prețul la cotletul de os a crescut de la 23,90 lei/kg  - la 24,95 lei/kg, și la carnea de vită producție internă – prețul unui kilogram de pulpă de vită a crescut de la 36,99 de lei - la 38,90 de lei.  

În clasamentul județelor cu cele mai mici salarii, la nivel național 

Vâlcea este județul cu cele mai mici salarii din Oltenia, conform statisticiromania.ro, fiind pe penultimul loc și la nivel național.

Explozia legată la prețul alimentelor, observată în timpul campaniei de monitorizare din Vâlcea, însă nu este una singulară. Fenomenul se produce la nivelul întregii țări, din păcate, dar date fiind salariile extrem de mici din acest județ, corelate cu creșterile de prețuri la alimente, aici se reflectă mai mult ca în alte zone ale țării scăderea puterii de cumpărare și, implicit, a nivelului de trai.

Scumpirea alimentelor de bază, parțial, s-a produs și pe baza schimbărilor climaterice: seceta și inundațiile au produs pagube în țară, dar și-n afară. Iar prețurile sunt în continuă creștere, nu doar la alimente de bază, ci și la toate produsele și serviciile, dar că ele se resimt drastic în coșul zilnic.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite