Scandal în Bulgaria, după ce a livrat gaze României: Bulgargaz a preferat profitul în detrimentul bulgarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock

Un puternic scandal a izbucnit în Bulgaria după ce Bulgargaz a încheiat mai multe tranzacţii prin care va livra României 37.600 MWh, realizând un profit de 1,5 milioane de leva, oficialii spunând că Bulgargaz a ţinut cont de interesele companiei, în detrimentul interesului public.

Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a dezminţit duminică acuzaţiile potrivit cărora noua echipă managerială de la furnizorul de gaze Bulgargaz a vândut României o cantitate de 60.000 de MWh de gaze naturale în conformitate cu o serie de tranzacţii convenite anterior, transmite BTA, citată de Agerpres.

Potrivit lui Alexander Nikolov, nu a fost vorba de o singură tranzacţie ci de 18 tranzacţii iar cantitatea totală de gaze vândută a fost de 37.600 de MWh şi nu de 60.000 de MWh. În plus, tranzacţiile nu s-au finalizat "în câteva secunde", ceea ce ar sugera că ar fi vorba de tranzacţii care au fost convenite anterior, ci pe parcursul unei zile iar toţi cei care au fost interesaţi în cantităţile suplimentare de gaze ale Bulgargaz au fost satisfăcuţi, a spus Nikolov.

"În acest moment concret şi în contextul unei situaţii internaţionale complexe, la reuniunea noastră de la Baku şi chiar înainte de debutul negocierii cu Gazprom Export pentru renegocierea termenilor contractelor pe termen lung, consider că astfel de acuzaţii venite din partea unor foşti miniştri ai Energiei, vicepremieri şi alte persoane politice, nu sunt nimic altceva decât un atac coordonat împotriva intereselor naţionale ale Bulgariei", a spus Nikolov.

Atacurile împotriva noii echipe manageriale de la Bulgargaz au venit din partea fostului ministru al Energiei, Rumen Ovcharov, care a atras vineri atenţia opiniei publice asupra tranzacţiilor încheiate de Bulgargaz şi a subliniat că noii manageri ai companiei de stat au acţionat la fel ca şi foştii directori, care au fost înlocuiţi pentru că au urmat interesele companiei în detrimentul interesului public.

Alexander Nikolov a răspuns că Bulgargaz are obligaţia de a menţine o situaţie echilibrată în aprovizionarea cu gaze iar vânzările de gaze pe piaţa liberă nu ar trebuit să fie ceva surprinzător. În plus, tranzacţiile încheiate vineri au fost făcute la "cel mai bun preţ" iar Bulgargaz a făcut un profit de peste 1,5 milioane leva, a adăugat Nikolov. 

În ianuarie, Bulgargaz a spus că preţul pentru consumatorii bulgari va fi în continuare cu aproximativ 35% mai mic decât preţurile de la huburile europene de gaze, deoarece compania îşi asigură mixul de gaze printr-un contract hibrid pe termen lung cu Gazprom din Rusia şi un contract indexat pe petrol cu ​​SOCAR din Azerbaidjan, scrie e-nergia.ro. Tot atunci, Bulgargaz a anunţat că are stocuri suficiente de gaze natural pentru a face faţă cererii crescute până la sfârşitul lunii martie.

Bulgaria importă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, în principal de la Gazprom. Cantităţi mai mici de gaze sunt importate şi din Azerbaidjan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite