Scăderea preţurilor a umflat cu 15% puterea de cumpărare. INFOGRAFIE: cum au crescut salariile pe domenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea salariului real în 48 din 50 de domenii ale economiei este o premieră istorică
Creşterea salariului real în 48 din 50 de domenii ale economiei este o premieră istorică

Din martie 2015 până în martie 2016, media salariilor a crescut cu 12%, iar media preţurilor a scăzut cu 3%, câştigul mediu net depăşind pragul de 2.000 de lei.

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 222 de lei în luna martie 2016 faţă de martie 2015, respectiv cu 12,1%, ajungând la 2.051 de lei, arată datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aceeaşi perioadă, media preţurilor a scăzut cu 3%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare (venituri raportate la rata inflaţiei) a crescut cu peste 15%.

Salariul real - evoluţia salariului nominal ajustată cu evoluţia preţurilor - a fost cu peste 15% mai mare pentru că rata inflaţiei a fost negativă.

Practic, datorită scăderii preţurilor, doar în două domenii - minerit şi fabricarea de medicamente - puterea de cumpărare a salariaţilor a fost mai mică.

În alte două domenii - producţia de programe TV-cinema, poştă şi curierat -, salariile au scăzut, dar puterea de cumpărare a crescut pe fondul ieftinirilor.

10 domenii au creşteri de peste 20%

Ordonarea în funcţie de evoluţia salariului real arată că, în martie 2016 faţă de martie 2015, puterea de cumpărare a crescut cel mai mult în serviciile informatice (+31,5%), în extracţia de petrol şi gaze (32,9%) şi în tranzacţiile imobiliare (+30,2%).

Acestea sunt urmate de un grup de şapte domenii de activitate unde salariile medii au crescut cu peste 20%, dintre care amintim sănătatea, învăţământul, salubritatea, IT&C, serviciile anexe extracţiei şi administraţia publică.

Cu mai puţin de 10% au crescut salariile reale în 14 domenii, cum ar fi industria chimică, transporturile, prelucrarea lemnului, intermedierile financiare, metalurgia sau producţia de energie.

Pentru că „Adevărul“ analizează evoluţia salariilor reale de mai mulţi ani, vă putem spune că în perioada martie 2015 - martie 2016 consemnăm un record istoric, în care evoluţia preţurilor nu a erodat (ca de obicei) puterea de cumpărare, ci a majorat-o, ieftinirile din ultimul an avantajându-i până şi pe cei cărora le-au scăzut veniturile.

În anii de criză 2009-2011, raportul era invers, cu majoritatea domeniilor având puterea de cumpărare afectată din cauza scumpirilor şi cu doar câteva ramuri din economie în care salariul real era pe plus.

Petroliştii, cei mai câştigaţi în martie

Potrivit INS, în martie faţă de februarie 2016 cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 45,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 33,9% în fabricarea produselor din tutun şi cu 20%-22,5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii.

De cealaltă parte, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, ca şi în prelucrarea lemnului.

salariul real in t1
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite