Scăderea exporturilor a întors economia României pe minus. PIB a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile României au scăzut cu 2% în trimestrul al treilea, trăgând economia în jos FOTO Adevărul
Exporturile României au scăzut cu 2% în trimestrul al treilea, trăgând economia în jos FOTO Adevărul

Economia României a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea faţă de trimestru precedent din cauza reducerii exporturilor şi riscă să reintre în recesiune până la sfârşitul acestui an, potrivit informaţiilor detaliate prezentat de Institutul Naţional de Statistică.

Produsul Intern Brut (PIB) s-a ridicat la 153 de miliarde de lei (34 de miliarde de euro). 

„Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul al treilea din 2012 a fost de 153.008,3 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea“, se arată în comunicatul Institutului de Statistică (INS).

Exporturile de bunuri şi servicii s-au redus în trimestrul al treilea cu 2% faţă de intervalul aprilie-iunie, totalizând aproape 58,2 de miliarde de lei. De asemenea, scăderi a înregistrat valoarea adăugată brută – de 1%.

O creştere semnificativă a înregistrat în trimestrul al treilea consumul final colectiv al administraţiei publice – 4,1%.  

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea economică este şi mai mare, de 0,6% pe serie brută, respectiv 0,8% pe serie ajustată sezonier. În primele nouă luni ale anului, economia a crescut cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, potrivit estimărilor de tip „semnal“ comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Efectele austerităţii

Scăderea economică din trimestrul al treilea i-a surprins pe analiştii de la Bloomberg şi Reuters, care se aşteptau la contracţii mai uşoare, dar nu-i surprinde pe economiştii de la Bucureşti, care cunosc îndeaproape mersul treburilor.

„Din păcate, decontăm astăzi efectele unei politici de austeritate care ne-a guvernat în ultimii an şi care nu a fost dublată de niciun fel de strategie de stimulare a mediului de afaceri. Investiţiile străine sunt în cădere liberă, companiile autohtone intră pe capete în insolvenţă, la capitoul fonduri europene suntem corigenţi, investiţiile publice în mari lucrări de infrastructură lipsesc cu desăvârşire, consumul intern este la pământ, pieţele de export tradiţionale s-au contractat teribil, iar politici fiscale stimulative pentru atragerea de capital străin nu avem“, constată Marian Duşan, preşedintele asociaţiei Romanian Business Accelerator.

El anticipează că „dacă lucrurile nu se vor schimba radical“ în perioada următoare, „riscăm să ne afundăm tot mai tare pe drum de unde nu ştiu cum vom mai face cale întoarsă“. „Realitatea de acum asta arată: scumpiri, şomaj, consum în scădere, contracţie economică“, ne-a spus Marian Duşan.

Atenţie la zona euro!

Recent, FMI avertiza într-un raport că, dacă în zona euro criza se va adânci, efectele în România ar putea fi devastatoare, cu o scădere de până la 5% a PIB şi o depreciere cu până la 20% a leului (ceea ce ar însemna ca euro să ajungă la 5,5 lei).

Iată că economiile ţărilor din zona euro s-au contractat şi în trimestrul al treilea, în medie cu 0,1% faţă de trimestrul anterior şi cu 0,6% faţă de acelaşi trimestru din 2011, potrivit Eurostat.

România în primele nouă luni din 2012

Domeniu    Evoluţie*

Produsul Intern Brut    +0,2%

Salariul net    +4,8%

Preţurile (inflaţia)    +3,9%

Salariul real    +0,9%

Comerţ (total)    -4,2%

Comerţ auto    -5,6%

Comerţ alimentare    +2,9%

Comerţ nealimentare    +2,3%

Comerţ carburanţi    +8,6%

Servicii    -11,9%

Turism    -1,8%

Construcţii    +3,2%

Autorizaţii de construire    -4,6%

Producţia industrială    -0,2%

Vânzări industrie    +2,7%

Comenzi noi industrie    -0,9%

Costuri producţie    +6,6%

Înmatriculări auto    +38,4%

Resurse energie primară    -2,5%

Resurse electricitate    -2,7%

Consum electricitate    +0,5%

Exporturi    -0,5%

Importuri    +0,1%

* Faţă de aceeaşi perioadă din 2011

Sursa: Institutul Naţional de Statistică

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite