Săptămâna de lucru de patru zile: Un stat plătește 750.000 de dolari companiilor care o aplică

0
Publicat:

Companiile care vor implementa săptămâna de lucru de patru zile ar putea primi din partea unui stat importante sume de bani sub forma unor scutiri fiscale, potrivit unui proiect de act normativ.

Tineri bătând palma, fericiți la locul de muncă
Un stat american alocă sume importante companiilor care trec la săptămâna de lucru de 4 zile

Legiuitorii din Maryland au înaintat un proiect de lege care ar stimula companiile să treacă la o săptămână de lucru de 4 zile, oferind 750.000 USD în scutiri fiscale pentru organizațiile care implementează acest concept, cu 32 de ore pe săptămână, pentru un un număr suficient de angajați la un program de patru zile, scrie CNN.

Propunerea din Maryland vine în urma unui studiu important pe 30 de companii pe parcursul a șase luni care au încercat o săptămână de lucru de 4 zile. Rezultatele au fost impresionante: productivitate mai mare, în ciuda orelor mai puține petrecute la birou, satisfacție mai mare a angajaților, păstrarea mai ușoară a angajaților existenți și angajarea altora noi.

Dacă proiectul de lege din Maryland va fi aprobat, ar da cercetătorilor și factorilor de decizie politică și mai multe informații despre săptămânile de lucru mai scurte și le-ar permite parlamentarilor și angajatorilor să elaboreze politici mai bune.

Săptămâna de lucru de 4 zile nu este de fapt atât de radicală. Întregul concept de „weekend” a fost în sine o invenție, realizată în mare parte datorită susținerii sindicatelor – și abia în anii 1930 a fost stabilit în mod corespunzător weekendul de 48 de ore.

Asta a fost acum aproape 100 de ani și, în ciuda remodelării radicale a locurilor noastre de muncă – foarte puține locuri de muncă astăzi arată ca munca în anii 1930 – săptămânile noastre de lucru au rămas în mod obstinat la fel. Așa cum după-amiezile libere de sâmbătă și, în cele din urmă, un weekend de 48 de ore au fost inovații controversate pentru care au trebuit luptate de către muncitori și nu i-au plăcut întotdeauna angajatorilor, o săptămână de lucru de patru zile va fi, fără îndoială, respinsă din partea oamenilor care se tem că va exista vreo schimbare”, notează CNN.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite