Salvarea băncii bogaților: Oficialii SUA apelează la mediul privat. „Nu vrem o bancă proastă”

0
Publicat:

Oficialii americani încearcă să se înțeleagă cu sectorul privat pentru a salva First Republic Bank, decât ca aceasta să cadă sub administrația judiciară FDIC, au spus surse citate de Reuters.

Clădirea First Republic Bank
Oficialii americani încearcă să salveze First Republic Bank. Foto Shutterstock

Oficialii americani coordonează discuții urgente pentru salvarea First Republic Bank FRC.N, deoarece eforturile din sectorul privat conduse de consilierii băncii nu au ajuns încă la un acord, potrivit a trei surse familiare cu situația.

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC), Departamentul de Trezorerie și Rezerva Federală (Fed) se numără printre organismele guvernamentale care au început în ultimele zile să orchestreze întâlniri cu companiile financiare pentru a construi un colac de salvare pentru creditorul cu probleme, au spus sursele.

Implicarea guvernului ajută la aducerea mai multor părți, inclusiv bănci și firme de capital privat, la masa de negocieri, a adăugat una dintre surse.

Nu este clar dacă guvernul SUA are în vedere să participe la o salvare din sectorul privat a First Republic. Totuși, angajamentul guvernului i-a încurajat pe directorii băncii în timp ce aceștia se străduiesc să pună la punct un acord care să evite preluarea de către autoritățile de reglementare din SUA, a spus una dintre surse.

Banca bogaților s-a confruntat cu retrageri masive în martie

First Republic a devenit epicentrul crizei bancare regionale din S.U.A. în martie, după ce clienții bogați pe care i-a curtat pentru a-și alimenta creșterea vertiginoasă au început să retragă depozite și au lăsat banca să se tulbure.

Sursele au cerut anonimatul deoarece discuțiile sunt confidențiale.

Suntem angajați în discuții cu mai multe părți despre opțiunile noastre strategice, continuând în același timp să ne servim clienții”, a spus First Republic într-un comunicat.

Departamentul de Trezorerie a refuzat să comenteze; FDIC și Rezerva Federală nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii trimise prin e-mail de Reuters.

Băncile de pe Wall Street au încercat să găsească o soluție pentru First Republic, deoarece 11 dintre cei mai mari creditori din SUA au depus 30 de miliarde de dolari la bancă pe 16 martie pentru a opri criza bancară regională care a dus la eșecul Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Discuțiile pentru o înțelegere au luat o nouă turnură săptămâna aceasta, după ce First Republic a dezvăluit luni că a avut ieșiri de depozite de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru. Deși banca a spus că depozitele sale s-au stabilizat, a dezvăluit că pierde bani pentru că a trebuit să înlocuiască depozitele retrase cu finanțare purtătoare de dobândă de la Rezerva Federală.

Oficialii americani consideră că o înțelegere cu sectorul privat este de preferat decât ca First Republic să cadă sub administrația judiciară FDIC, au spus două dintre surse.

Dar multe dintre opțiunile propuse – inclusiv vânzarea de active sau crearea unei „bănci proaste” care să-și izoleze activele – nu au reușit până acum să ajungă la o înțelegere, au adăugat sursele.

Acțiunile băncii s-au prăbușit

Orice soluție ar trebui să vină cu acoperire pentru pierderile pe care First Republic sau un potențial dobânditor al băncii și le-ar asuma dacă ar exista o tranzacție. Aceste pierderi ar proveni din portofoliul de credite și din portofoliul cu venit fix al First Republic, ale cărui active cu randament scăzut ar fi reduse pentru a explica o creștere a ratelor dobânzilor.

First Republic ia în calcul chiar și o pierdere totală pentru acționari, ca parte a opțiunilor care ar împiedica autoritățile de reglementare din SUA să o preia, a spus una dintre surse. Acțiunile First Republic și-au pierdut 95% din valoare de când a început criza bancară regională pe 8 martie.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la o cale de urmat și nici un acord nu este sigur, au spus sursele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite