Salariul minim diferit în funcţie de vechime. Pe cine afectează şi cum îl desfiinţează specialiştii
0Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariul minim va fi diferenţiat în funcţie de studii şi vechime, de la 1 noiembrie, odată cu o nouă majorare a sa. Specialiştii explică pe cine va dezavantaja o astfel de diferenţiere.
Consiliului de Programare Economică, entitate din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, a anunţat că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Va fi introdus un salariu minim diferenţiat, de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru angajaţii cu 15 ani vechime. De asemenea, de la 1 octombrie 2019, salariul minim pentru persoanele fără studii superioare va creşte la 2.250 lei şi cel pentru persoanele cu studii superioare la 2.520 lei. De la 1 octombrie 2020, el va creşte la 2.430 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.700 lei pentru cei cu studii superioare.
Specialiştii sunt de acord cu majorarea salariului minim, însă condamnă diferenţierea sa.
Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe, susţine că salariul minim trebuie, într-adevăr să fie mai sus, dar să nu avem mai multe salarii minime, ci doar unul. „Nu sunt de acord cu această diferenţiere între cei cu studii superioare şi cei fără, pentru că vorbim de salariu minim, care este o măsură socială care să asigure că cineva care munceşte are un anumit nivel de trai. Peste acest nivel, angajatorul decide ce salariu dă, indiferent de educaţie, depinzând de cât produce acel angajat”, spune ea.
Fostul ministru dă şi un exemplu: „Eu pot să îmi angajez şofer şi pe cineva cu doctorat, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl plătesc mai mult. Îl plătesc ca pe un şofer, pentru că el produce ca un şofer. De asemenea, dacă am un angajat foarte inteligent cu studii medii, dar îmi face vânzări şi îmi aduce foarte mulţi bani în firmă, este normal că o să îl plătesc mai mult, nu contează că are doar studii medii. Nu vreau să vină statul să îmi spună cât trebuie să plătesc angajatul în funcţie de studii”.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că mai adecvat ar fi să ai un salariu minim pe sectoare ale economiei.
Deputatul USR Cristian Seidler aduce trei argumente împotriva unui salariu minim brut mai mare pentru vechimea în muncă de peste 15 ani, respectiv:
1) Efectul advers va fi îngreunarea angajării celor cei mai înaintaţi în vârstă. Ei devin mai scumpi pe piaţa forţei de muncă chiar şi decât cei cu doar 1 an mai tineri.
2) Vechimea într-o altă meserie decât cea în care urmează să lucrezi nu are valoare economică. Ce importanţă are experienţa de 15 ani ca vânzător când te angajezi ca şofer sau cea de recepţioner când te angajezi pe un post de contabil? Niciuna.
3) Vechimea, chiar şi în acelaşi post, are o valoare limitată. Peste un număr de ani lucraţi într-un domeniu, nu devii neapărat un şi mai bun contabil, strungar sau vânzător. Legile şi tehnologia se schimbă atât de mult în 15 ani încât trebuie să înveţi lucruri noi, nu să faci o activitate la fel cum se proceda acum 15 ani iar pentru asta să primeşti bani în plus. Numărul de ani care reprezintă o vechime valoroasă diferă de la o meserie la alta şi e chiar reglementată legal, în anumite cazuri, dar niciodată legea nu cere vechime de 15 ani.